Traditiegetrouw vindt op Eerste Kerstdag in het Concertgebouw in Amsterdam de Kerstmatinee plaats. Elk jaar speelt het Concertgebouworkest een ander groots, kerstig en meeslepend werk. In 2019 is dat de 'Negende' van Beethoven.

Beethovens 'Symfonie nr. 9' roept op tot vrede en verbroedering - kijk maar naar de overweldigende koorfinale 'Ode an die Freude'. Zeer geschikt als werk voor de jaarlijkse, sfeervolle Kerstmatinee. De uitvoering door het Concertgebouworkest en het Groot Omroepkoor staat onder leiding van dirigent Franz Welser-Möst. Solisten zijn sopraan Tamara Wilson, mezzosopraan Jennifer Johnston, tenor Norbert Ernst en bas Franz-Josef Selig. Het intro wordt verzorgd door presentator Hans van den Boom.

Dynamisch, emotioneel en gedurfd

De partituur van Beethovens 'Negende' staat op de Werelderfgoedlijst, en niet zonder reden: het is de meest bewogen en indrukwekkende muziek die Beethoven ooit componeerde. Hij schreef het werk in 1824 in Wenen, toen hij al een paar jaar volledig doof was. Hij dirigeerde zelf bij de première, waarna er vijf staande ovaties volgden. De symfonie staat ook wel bekend als ‘Koorsymfonie’, onder meer door de gigantische koorfinale ‘Ode an die Freude’. Het werk zit bomvol dynamiek, gevoel, emotie en durf. Het was de laatste symfonie die Beethoven schreef voordat hij overleed.

Deel dit artikel