Vanaf donderdag 19 maart kruipt Ab Nieuwdorp in zijn radioshow De Klassieken elke dag in de rol van schoolmeester. Om kwart over 10 laat hij in de rubriek De Klassieken Kids een mooi en interessant muziekstuk horen, waarna hij een korte opdracht geeft: een Klassiek Karweitje. Op deze pagina licht hij in korte filmpjes de muziekstukken en de opdrachten toe. Stuur een foto van het huiswerk van je kids op naar de redactie en het werkstuk wordt voor ze nagekeken. Elke inzending maakt kans op een exclusieve prijs: als Junior Presentator je eigen muziekstuk aankondigen op NPO Radio 4! 

Het Klassieke Karweitje (een foto, video of tekstje) kan worden opgestuurd naar deklassieken[at]avrotros[dot]nl
 

Donderdag 19 maart 2020: Het 'Aquarium' van Camille Saint-Saëns

Camille Saint-Saëns componeerde het werk 'Le Carnaval Des Animaux', waarin hij verschillende dieren uitbeeldt. Hij schreef het stuk voor zijn eigen plezier en liet het alleen aan zijn vrienden horen! Pas na zijn dood werd het stuk uitgegeven en werd het enorm populair. Het deel dat we uitkiezen is heel mysterieus en heet 'Aquarium'. 

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Teken tijdens het luisteren een aquarium met vissen. Versier de mooiste vis die je hebt gemaakt met kleurtjes en stuur een foto van je aquarium naar de redactie van De Klassieken. De mooiste vissen plaatsen we op Facebook.

Vrijdag 20 maart 2020: De 'Dans van de Suikerfee' van Tsjaikovski

In de 'Dans van de Suikerfee' uit het ballet 'De Notenkraker' van Tsjaikovski klinkt een heel mysterieus instrument. Volgens sommige mensen klinkt dit instrument zoals de hemel. In het grote muziekboek staat: bespeel als een piano. Maar het is geen piano. Hmm...

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Luister naar de 'Dans van de Suikerfee' en ontdek welk instrument Meester Ab bedoelt. Hoe heet dit mysterieuze apparaat? Stuur je antwoord op naar de redactie van De Klassieken!


Maandag 23 maart 2020: 'La plus que lente' van Claude Debussy

Claude Debussy schreef 'La plus que lente' en dat betekent letterlijk: langzamer dan langzaam. Daarom vandaag een toepasselijke opdracht!

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Pak een papiertje en vouw tijdens het luisteren een slak (die zijn ook lekker langzaam!). Versier de slak op z'n mooist en stuur een foto van je slak naar de redactie van De Klassieken. De mooiste slakken plaatsen we op Facebook.

Dinsdag 24 maart 2020: De 'Vijfde symfonie' van Beethoven

Dirigenten gebruiken een stokje om een orkest te leiden: een baton. Dat doen ze in het televisieprogramma Maestro ook, misschien heb je het wel eens gezien. Daar wordt ook altijd de 'Vijfde symfonie' van Beethoven gedirigeerd. Die muziek begint heel bekend: *ta ta ta taaaa*. Dat is heel leuk om te dirigeren, want de noten zijn heel duidelijk én belangrijk.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Dirigeer mee tijdens het luisteren van de symfonie. Je mag alles gebruiken om mee te dirigeren: een vulpen, een takje, of zelfs een paraplu! Maak een foto of een filmpje van je luchtdirigeer-actie en stuur hem op naar De Klassieken. Vinden we cool! De leukste filmpjes en foto's plaatsen we op Facebook.

Woensdag 25 maart 2020: De 'Barbier van Sevilla' van Rossini

In opera's moeten zangers en zangeressen soms heel lastige woorden uitspreken. Luister maar naar de aria 'Figaro' uit Rossini's opera 'De barbier van Sevilla', waarin een zanger heel vaak het woord Figaro moet zeggen. Figaro! Figaro! Figaroooo! Om te helpen met de uitspraak, wordt er vaak gebruik gemaakt van een tongbreker. Jeweetwel, een zinnetje dat erg lastig uit te spreken is. Daar kan je je tongspier een beetje mee trainen.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Probeer een tongbreker uit te spreken. Op deze website vind je een hele reeks met moeilijke tongbrekers: tongbrekers.net. Kies er eentje uit, laat je tong erover struikelen en neem je beste poging op met je telefoon. We horen je poging graag terug!

Donderdag 26 maart 2020: 'Wilhelm Tell' van Rossini

De bekkens, ook wel cimbels genoemd, klinken altijd helemaal achterin een orkest. Bij de slagwerkers zit iemand die heel erg goed moet kunnen tellen om precies op het juiste moment te kunnen slaan. Weet je wie er ook goed moest kunnen tellen? Wilhelm Tell. Rossini schreef hele mooie muziek bij dit verhaal, waarin Wilhelm een appel van de hoofd van zijn eigen zoon moet schieten. 

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Tel het aantal keer dat er met de bekkens wordt geslagen in 'Wilhelm Tell'. Weet je zeker hoeveel het er zijn? Stuur ons dan een mailtje met het juiste getal!

Vrijdag 27 maart 2020: 'Humoresque' van Dvořák

'Humoresque' betekent grappig in het Frans. Dat is ook precies wat de muziek van Dvořák is: heel luchtig en een beetje grappig. Alsof hij met muziek een mop vertelt.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: We zijn op zoek naar een hele goede mop. Weet je er zelf eentje, of vertelt je vader altijd die ene flauwe? Oefen de mop, kijk of je ouders en broertje of zusje er ook zo om moeten lachen en neem hem op. Het mag als videootje of als audiobestand. De beste moppen laten we horen in De Klassieken. Dan hoort straks heel Nederland jouw goeie grap!

Maandag 30 maart 2020: 'Toccata' uit de 'Symfonie nr. 8' van Vaughan Williams

Deze muziek van Vaughan Williams is gemaakt voor een groot symfonieorkest. In dit orkest wordt er gespeeld op een bijzonder instrument: de buisklokken. Deze klinken als hele grote kerkklokken. Die zijn helaas te groot om in de huiskamer te bespelen, dus er is een leuk alternatief. Een klokkenlepel! Er is een geinig trucje om het geluid van de buisklokken na te bootsen. Je pakt een lepel, bindt hem aan een touwtje en houdt het touwtje vervolgens tegen je oor. Met een pen tik je zachtjes tegen de hangende lepel. En voila, een klok!

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Maak een eigen lepelklok en produceer het geluid. Pak dan een kleiner lepeltje en probeer hetzelfde trucje uit. Wat is het verschil? Klinkt het anders? Beschrijf het geluid en stuur een mailtje naar de redactie van De Klassieken.

Dinsdag 31 maart 2020: 'Fantasiestücke' van Schumann

In je fantasie kan alles. Zie je bijvoorbeeld dat gekke instrument in de video hieronder? Wat het is? Een soort van harpgitaar... hij klinkt nergens naar, maar in je hoofd kan je er een fantastisch geluid mee maken. Dat deed Schumann ook. Hij maakte muziek voor in je fantasie, gespeeld op heel veel verschillende instrumenten. 

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Vandaag krijg je een hele vrije opdracht! We willen graag dat je een fantasie-instrument tekent. Het mag een bestaand instrument zijn, of iets totaal nieuws. Een verzonnen instrument, of eentje met de hals van een gitaar en de toetsen van een piano. Alles mag. Stuur je wel even een foto naar ons op? Verzin dan gelijk een toepasselijke naam. Succes!

Woensdag 1 april 2020: 'Háry János Suite' van Kodály

Parg Lirpa is een cimbalom-speler. Dat is een soort van gitaar die je plat op tafel legt. Met lepeltjes kan je tokkelen op het instrument. Dat geeft een heel leuk geluid! Dit hoor je ook terug in de 'Háry János Suite' van de Hongaarse componist Kodály. Lirpa heeft trouwens nog iets grappigs: hij houdt heel erg van mooie hoeden en draagt elke dag een ander.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Zoek een foto van cimbalom-speler Parg Lirpa, kies één van zijn mooiste hoeden uit en teken hem na. Wij zien graag het resultaat in de mailbox!

Donderdag 2 april 2020: 'Forellenlied' van Schubert

Vandaag gaat het over gedichten en muziek! Er zijn veel componisten die een stukje tekst op muziek zetten. Dat heet ook wel 'toonzetten'. Dit levert hele mooie liederen op. Iemand die dat regelmatig deed was de Oostenrijkse componist Franz Schubert. Luister maar naar het 'Forellenlied', over een visje dat niet gevangen wil worden.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Schrijf een eigen gedichtje! Je bent vrij in de vorm en lengte, als de volgende drie woorden er maar in voorkomen: Klassieken, radio en Ab. Schrijf het gedichtje op of lees het voor in een filmpje en stuur hem naar je op. Misschien wordt jouw gedichtje ook ooit wel eens op muziek gezet, hoe leuk zou dat zijn?

Vrijdag 3 april 2020: 'Acrobaten' uit de Parade van Satie

De Franse componist Satie schreef een ballet: de 'Parade'. In deze parade komen allemaal verschillende mensen voorbij geparadeerd, waaronder een paar acrobaten. Van die mensen die heel lenig of heel sterk zijn. Deze muziek van Satie wordt beschreven als een beetje hoekig. Dat kan komen door de kostuums, die werden gemaakt door kunstenaar Pablo Picasso. Die maakte ook veel hoekige dingen.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Pak een stuk papier, een pen of een potlood en zet de parade van Satie aan. Volg de muziek met je pen en kijk wat er gebeurt. Wordt de tekening hoekig? Of juist wat ronder? Laat het ons zien!

Beluister de afspeellijst met de werken uit De Klassieken Kids

Deel dit artikel