Vanaf 1 april 2022 is het weer tijd voor de jaarlijkse Kindermuziekweek! Wil je thuis ook weer aan de slag met het genieten van en het maken van (live)muziek? Ab Nieuwdorp kroop in maart en april 2020 in zijn radioshow De Klassieken elke dag in de rol van schoolmeester. Om kwart over 10 liet hij in de rubriek De Klassieken Kids een mooi en interessant muziekstuk horen, gevolgd door een korte 'huiswerk'-opdracht: een Klassiek Karweitje. Bekijk op deze pagina alle opdrachtjes, inclusief toelichting door Ab. Ook leuk voor een later moment! Elke inzending van De Klassieken Kids maakte kans op een exclusieve prijs: als Junior Presentator je eigen muziekstuk aankondigen op NPO Radio 4.

Donderdag 19 maart 2020: Het 'Aquarium' van Camille Saint-Saëns

Camille Saint-Saëns componeerde het werk 'Le Carnaval Des Animaux', waarin hij verschillende dieren uitbeeldt. Hij schreef het stuk voor zijn eigen plezier en liet het alleen aan zijn vrienden horen! Pas na zijn dood werd het stuk uitgegeven en werd het enorm populair. Het deel dat we uitkiezen is heel mysterieus en heet 'Aquarium'. 

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Teken tijdens het luisteren een aquarium met vissen. Versier de mooiste vis die je hebt gemaakt met kleurtjes en stuur een foto van je aquarium naar de redactie van De Klassieken. De mooiste vissen plaatsen we op Facebook.

Vrijdag 20 maart 2020: De 'Dans van de Suikerfee' van Tsjaikovski

In de 'Dans van de Suikerfee' uit het ballet 'De Notenkraker' van Tsjaikovski klinkt een heel mysterieus instrument. Volgens sommige mensen klinkt dit instrument zoals de hemel. In het grote muziekboek staat: bespeel als een piano. Maar het is geen piano. Hmm...

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Luister naar de 'Dans van de Suikerfee' en ontdek welk instrument Meester Ab bedoelt. Hoe heet dit mysterieuze apparaat? Stuur je antwoord op naar de redactie van De Klassieken!


Maandag 23 maart 2020: 'La plus que lente' van Claude Debussy

Claude Debussy schreef 'La plus que lente' en dat betekent letterlijk: langzamer dan langzaam. Daarom vandaag een toepasselijke opdracht!

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Pak een papiertje en vouw tijdens het luisteren een slak (die zijn ook lekker langzaam!). Versier de slak op z'n mooist en stuur een foto van je slak naar de redactie van De Klassieken. De mooiste slakken plaatsen we op Facebook.

Dinsdag 24 maart 2020: De 'Vijfde symfonie' van Beethoven

Dirigenten gebruiken een stokje om een orkest te leiden: een baton. Dat doen ze in het televisieprogramma Maestro ook, misschien heb je het wel eens gezien. Daar wordt ook altijd de 'Vijfde symfonie' van Beethoven gedirigeerd. Die muziek begint heel bekend: *ta ta ta taaaa*. Dat is heel leuk om te dirigeren, want de noten zijn heel duidelijk én belangrijk.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Dirigeer mee tijdens het luisteren van de symfonie. Je mag alles gebruiken om mee te dirigeren: een vulpen, een takje, of zelfs een paraplu! Maak een foto of een filmpje van je luchtdirigeer-actie en stuur hem op naar De Klassieken. Vinden we cool! De leukste filmpjes en foto's plaatsen we op Facebook.

Woensdag 25 maart 2020: De 'Barbier van Sevilla' van Rossini

In opera's moeten zangers en zangeressen soms heel lastige woorden uitspreken. Luister maar naar de aria 'Figaro' uit Rossini's opera 'De barbier van Sevilla', waarin een zanger heel vaak het woord Figaro moet zeggen. Figaro! Figaro! Figaroooo! Om te helpen met de uitspraak, wordt er vaak gebruik gemaakt van een tongbreker. Jeweetwel, een zinnetje dat erg lastig uit te spreken is. Daar kan je je tongspier een beetje mee trainen.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Probeer een tongbreker uit te spreken. Op deze website vind je een hele reeks met moeilijke tongbrekers: tongbrekers.net. Kies er eentje uit, laat je tong erover struikelen en neem je beste poging op met je telefoon. We horen je poging graag terug!

Donderdag 26 maart 2020: 'Wilhelm Tell' van Rossini

De bekkens, ook wel cimbels genoemd, klinken altijd helemaal achterin een orkest. Bij de slagwerkers zit iemand die heel erg goed moet kunnen tellen om precies op het juiste moment te kunnen slaan. Weet je wie er ook goed moest kunnen tellen? Wilhelm Tell. Rossini schreef hele mooie muziek bij dit verhaal, waarin Wilhelm een appel van de hoofd van zijn eigen zoon moet schieten. 

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Tel het aantal keer dat er met de bekkens wordt geslagen in 'Wilhelm Tell'. Weet je zeker hoeveel het er zijn? Stuur ons dan een mailtje met het juiste getal!

Vrijdag 27 maart 2020: 'Humoresque' van Dvořák

'Humoresque' betekent grappig in het Frans. Dat is ook precies wat de muziek van Dvořák is: heel luchtig en een beetje grappig. Alsof hij met muziek een mop vertelt.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: We zijn op zoek naar een hele goede mop. Weet je er zelf eentje, of vertelt je vader altijd die ene flauwe? Oefen de mop, kijk of je ouders en broertje of zusje er ook zo om moeten lachen en neem hem op. Het mag als videootje of als audiobestand. De beste moppen laten we horen in De Klassieken. Dan hoort straks heel Nederland jouw goeie grap!

Maandag 30 maart 2020: 'Toccata' uit de 'Symfonie nr. 8' van Vaughan Williams

Deze muziek van Vaughan Williams is gemaakt voor een groot symfonieorkest. In dit orkest wordt er gespeeld op een bijzonder instrument: de buisklokken. Deze klinken als hele grote kerkklokken. Die zijn helaas te groot om in de huiskamer te bespelen, dus er is een leuk alternatief. Een klokkenlepel! Er is een geinig trucje om het geluid van de buisklokken na te bootsen. Je pakt een lepel, bindt hem aan een touwtje en houdt het touwtje vervolgens tegen je oor. Met een pen tik je zachtjes tegen de hangende lepel. En voila, een klok!

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Maak een eigen lepelklok en produceer het geluid. Pak dan een kleiner lepeltje en probeer hetzelfde trucje uit. Wat is het verschil? Klinkt het anders? Beschrijf het geluid en stuur een mailtje naar de redactie van De Klassieken.

Dinsdag 31 maart 2020: 'Fantasiestücke' van Schumann

In je fantasie kan alles. Zie je bijvoorbeeld dat gekke instrument in de video hieronder? Wat het is? Een soort van harpgitaar... hij klinkt nergens naar, maar in je hoofd kan je er een fantastisch geluid mee maken. Dat deed Schumann ook. Hij maakte muziek voor in je fantasie, gespeeld op heel veel verschillende instrumenten. 

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Vandaag krijg je een hele vrije opdracht! We willen graag dat je een fantasie-instrument tekent. Het mag een bestaand instrument zijn, of iets totaal nieuws. Een verzonnen instrument, of eentje met de hals van een gitaar en de toetsen van een piano. Alles mag. Stuur je wel even een foto naar ons op? Verzin dan gelijk een toepasselijke naam. Succes!

Woensdag 1 april 2020: 'Háry János Suite' van Kodály

Parg Lirpa is een cimbalom-speler. Dat is een soort van gitaar die je plat op tafel legt. Met lepeltjes kan je tokkelen op het instrument. Dat geeft een heel leuk geluid! Dit hoor je ook terug in de 'Háry János Suite' van de Hongaarse componist Kodály. Lirpa heeft trouwens nog iets grappigs: hij houdt heel erg van mooie hoeden en draagt elke dag een ander.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Zoek een foto van cimbalom-speler Parg Lirpa, kies één van zijn mooiste hoeden uit en teken hem na. Wij zien graag het resultaat in de mailbox!

Donderdag 2 april 2020: 'Forellenlied' van Schubert

Vandaag gaat het over gedichten en muziek! Er zijn veel componisten die een stukje tekst op muziek zetten. Dat heet ook wel 'toonzetten'. Dit levert hele mooie liederen op. Iemand die dat regelmatig deed was de Oostenrijkse componist Franz Schubert. Luister maar naar het 'Forellenlied', over een visje dat niet gevangen wil worden.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Schrijf een eigen gedichtje! Je bent vrij in de vorm en lengte, als de volgende drie woorden er maar in voorkomen: Klassieken, radio en Ab. Schrijf het gedichtje op of lees het voor in een filmpje en stuur hem naar je op. Misschien wordt jouw gedichtje ook ooit wel eens op muziek gezet, hoe leuk zou dat zijn?

Vrijdag 3 april 2020: 'Acrobaten' uit de Parade van Satie

De Franse componist Satie schreef een ballet: de 'Parade'. In deze parade komen allemaal verschillende mensen voorbij geparadeerd, waaronder een paar acrobaten. Van die mensen die heel lenig of heel sterk zijn. Deze muziek van Satie wordt beschreven als een beetje hoekig. Dat kan komen door de kostuums, die werden gemaakt door kunstenaar Pablo Picasso. Die maakte ook veel hoekige dingen.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Pak een stuk papier, een pen of een potlood en zet de parade van Satie aan. Volg de muziek met je pen en kijk wat er gebeurt. Wordt de tekening hoekig? Of juist wat ronder? Laat het ons zien!

Maandag 6 april 2020: 'Symfonie nr. 1, deel III' van Mahler

Het liedje 'Vader Jacob' zit in de eerste symfonie van de componist Gustav Mahler. Hij verandert het melodietje alleen een beetje, waardoor het wat anders klinkt.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Luister naar de bekende versie van 'Vader Jacob' (Ab speelt hem even voor op de piano) en naar de andere versie, die van Mahler. Wat is het verschil? Luister goed en probeer het te ontdekken. Daag jezelf uit en probeer daarna ook zelf een eigen versie te bedenken.

Dinsdag 7 april 2020: 'Menuet' van Jean-Baptiste Lully

Vandaag gaan we bewegen: het is tijd voor dansmuziek! Een menuet is een oude dans die veel werd gebruikt door de componist Jean-Baptiste Lully. Die danste zelf ook mee in balletten aan het hof van de Franse Zonnekoning. Menuet lijkt op de Franse woorden 'pas menu', dat betekent 'kleine stapjes'.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Zet de muziek aan en maak je eigen menuet! Verzin een mooi dansje en laat je fantasie de vrije loop gaan. Maak een filmpje van je dans of schrijf de pasjes op en laat het ons zien. Tip: maak ook een sprongetje, dat maakt het extra Frans. Succes!

Woensdag 8 april 2020: De brombeer van Julius Fučík

In de muziek van Julius Fučík zit een brombeer verstopt. Een hele lager, brommende toon. Kun je hem horen?

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Zoek de brombeer en ontdek welk instrument voor dat lage geluid zorgt. En weet je ook van melk materiaal de beer is gemaakt? Laat het ons weten!

Donderdag 9 april 2020: Altijd is Kortjakje ziek

Vandaag hebben we een gastdocent! Pianist Evander Eijsink vertelt vanachter zijn piano zijn eigen opdracht, gebaseerd op het verhaal van Kortjakje.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Waar denk jij dat het verhaal van Kortjakje over gaat? Waarom is hij altijd ziek? En waarom niet op zondag? Verzin een reden en stuur het resultaat naar ons op!

Vrijdag 10 april 2020: 'Tubaconcert' van Vaughan Williams

Ab speelt de tuba. Hij heeft een grote tuba en een kleine tuba. Hoe kleiner het instrument, hoe hoger het geluid. Dus hoe groter, hoe lager! Om dat grote instrument draagbaar te maken, wordt de grote buis van de bastuba opgerold. Anders zou hij wel heel erg groot worden.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Als je de bastuba helemaal zou uitrollen, hoe lang denk je dan dat hij is? Hoeveel meter lang is een uitgerolde en uitgestreken tuba? En de tweede vraag: hoe zwaar denk je dat zo'n bastuba is?

Maandag 13 april 2020: 'Suite voor twee piano's' van Rachmaninov

Het is Tweede Paasdag, tijd voor een Paaskarweitje! Ab speelt voor paashaas en heeft drie KarwEItjes verstopt op de website van De Klassieken. Kan jij ze allemaal vinden?

Luister de uitzending terug.

De opdracht: In totaal zijn er 3 eieren verstopt op deze website van De Klassieken. Welke drie kleuren kun je vinden? Welke van de drie vind jij de mooiste kleur? Laat het de redactie weten door ze een mailtje te sturen.

Dinsdag 14 april 2020: 'Tweede Vioolconcert, deel III' van Mozart

Gastdocente Adinda van Delft heeft vandaag een Klassiek Karweitje voor jullie bedacht. De jonge violiste speelt een stukje uit het 'Tweede Vioolconcert' van Mozart. In dit stuk hoor je verschillende 'stemmetjes', gespeeld door instrumenten. Het is bijna alsof de muziekinstrumenten met elkaar praten. Dat gebeurt ook in opera's, waarvan Mozart er veel schreef. Dat zijn een soort van musicals. In een musical zitten verschillende personages, die samen een verhaal vertellen. Net zoals de stemmetjes die Adinda speelt, eigenlijk!

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Luister naar het 'Vioolconcert' en ontdek de verschillende stemmetjes. Geef elk stemmetje een naam en bedenk wat hij of zij het allerleukst vindt om te doen. Bedenk ook wat zijn of haar favoriete kledingstuk is. Vertel ons alles over het personage! Dat mag in een tekstje, maar een tekening mag natuurlijk ook.

Woensdag 15 april 2020: 'Gnomus' uit de 'Schilderijententoonstelling' van Moessorgski

De Russische Moessorgski maakte muziek bij een hele schilderijententoonstelling. Een soort muzikaal museum! Op één van die schilderijen staat Gnomus, een raar mannetje. Dit fantasiefiguur is een kabouter, maar tegelijkertijd ook een notenkraker. Je zal hem maar in de bestekla vinden...

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Kijk eens goed rond in de keuken en zoek een object dat kan dienen als fantasiefiguur. Wat doet dit figuurtje en waar leeft hij van? Laat het ons weten én zien!

Donderdag 16 april 2020: 'De vlucht van de hommel' van Rimski-Korsakov

Mensen worden een beetje slaperig van de warme zon, maar een hommel juist niet: de warmte van de zon haalt de hommels uit hun winterslaap! Je kent de hommel vast wel: het is een soort grote, zoemende bij. Rimski-Korsakov schreef leuke muziek over het insect, gebaseerd op het verhaal van Tsaar Saltan. Deze tsaar tovert zichzelf om tot hommel. Op de redactie van De Klassieken zat toevallig een hommel in de plantenbak. Pas op!

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Knutsel zelf een mooie hommel. Je kan bijvoorbeeld een lege wc-rol gebruiken, zoals Ab in de video laat zien. Een hommel heeft een gestreept lijfje, zes pootjes, vleugeltjes. Maar je mag je fantasie de vrije loop laten gaan! Maak een foto van je zoemende hommel en stuur hem op naar De Klassieken. We zzzzzzijn benieuwd!

Vrijdag 17 april 2020: 'Das Rheingold' van Wagner

Ab laat je kennismaken met de namen van de muzieknoten! Die kun je goed zien en horen bij de toetsen van een piano. Elke toets heeft zijn eigen letter: C, D, E, F, G, A, B en weer een C. Dat zijn de witte toetsen, maar je hebt ook zwarte. Als je er eentje hoger wilt spelen, plak je er een -is aan vast. Dus een Cis, Dis of Fis. As je lager wilt, plak je er een -es achter. Dan wordt het Fes, Ges, of Bes. Het beginstukje van de opera 'Das Rheingold' van Wagner begint op een Es, en stapelt daarna op. Luister maar in de muzieklijst hieronder.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Maak een woord, of meerdere woorden, van de letters van de noten. Een voorbeeldje: BAD. Als je die drie letters op de pianotoetsen speelt, heb je meteen een melodietje bij het woord. Grappig, hè? Probeer het zelf uit en laat ons jouw woorden horen.

Maandag 20 april 2020: 'Elfentanz' van David Popper

Vandaag gaat het karweitje van De Klassieken heel snel! Net zoals de 'Elfentanz' van de Tsjechische cellist en componist David Popper. Hij schreef over fantasiewezentjes die héél snel kunnen dansen. Die elfjes worden verklankt door de cello. Dat betekent dat de cellist ontzettend snel moet kunnen spelen. Dat vereist veel concentratie en oefening. Kan jij het ook, denk je?

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Voel hoe het is om heel snel muziek te moeten maken en oefen met heel snel... klappen! Zet al je spieren in werking en probeer in vijf seconden zo vaak mogelijk te klappen. Laat iemand anders tot vijf tellen en vergeet ook niet het aantal klappen bij te houden. Misschien door er een filmpje van te maken? Succes, en vergeet niet Meester Ab je indrukwekkende score door te geven.

Dinsdag 21 april 2020: 'Fanfare for the Signal Corps' van Hanson

Communiceren, dus praten, gaat twee kanten op: je hebt een zender en een ontvanger. Een voorbeeld: Ab is in de studio van NPO Radio 4 en praat door een microfoon. Hij zendt zijn stem naar buiten. De ontvanger is de luisteraar thuis, die ontvangt het geluid via de radio. Op die manier kan je communiceren. Dit werkt hetzelfde met je mobieltje. Je praat en iemand aan de andere kant hoort wat je zegt. Vroeger waren er nog geen mobieltjes, toen moest er op een andere manier worden gecommuniceerd. Bijvoorbeeld met trompetsignalen. Als je in de verte het geluid van de trompet hoorde, wist je dat je moest opstaan, of naar bed moest gaan. Wist je dat je zelf ook een telefoon kunt maken? Daar heb je eigenlijk maar heel weinig voor nodig: twee bekertjes, of blikjes, en een touwtje. In de video zie je hoe dat in zijn werk gaat.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Maak zelf ook zo'n ouderwetse telefoon! Pak twee blikjes of bekertjes, maak een gaatje in de bodem en trek er een draadje tussen. Ga een stukje van elkaar vandaan staan, of misschien zelfs wel in een andere kamer!, en probeer te communiceren door je eigen telefoon. Lukt het? Stuur een foto van je geslaagde experiment. Daarnaast is Meester Ab ook benieuwd hoe dit kan. Hoe kan het dat je met elkaar kan praten door een draadje? Laat het ons weten! We zijn heel benieuwd.

Woensdag 22 april 2020: 'De jonge prins en de prinses' uit 'Sheherazade' van Rimski-Korsakov

In veel klassieke muziek zitten sprookjes verwerkt. Verhalen over ridders, prinses en prinsessen. Zo ook in de muziek van de Russische componist Rimski-Korsakov. Hij schreef een hele bundel vol muziekstukken voor viool en orkest, genaamd 'Sheherazade'. In deze muziek zitten sprookjesvertellingen van 1001 nachten verteld, je kent ze wel, die spannende verhalen uit het Midden-Oosten. Sinbad, Alladin en ook... het verhaal van de jonge prins en prinses. Sheherazade was een prinses, getrouwd met de sultan. Elke avond vertelde ze weer een nieuw sprookje. Er klonken dus veel sprookjes in het koninkrijk.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Een creatieve en koninklijke opdracht vandaag. Maak een kroon! Het kan een prinsessenkroon zijn, een prinsenkroon, of een kroon van een sultan. Laat je fantasie de vrije loop gaan. Maak hem van papier of karton, zet hem op je hoofd en laat het ons zien. Bedenk ook meteen wat je alleen zou meemaken als prins of prinses, of als koning of koningin. Denkbeeldige dienaren, altijd lekker eten op tafel, iemand die een papieren kroon voor jou maakt... we horen het graag.

Donderdag 23 april 2020: 'Rondo Rodeo' van Gary Ryan

We hebben weer een nieuwe gastdocent in ons midden! De jonge gitarist Immer Roelandse legt haarfijn uit wat je allemaal hoort in de Amerikaanse 'Rondo Rodeo' van Gary Ryan, geïnspireerd op het Wilde Westen. Dit grappige stukje voor de gitaar zit bomvol grapjes. Ryan haalt alles uit het instrument: alle snaartjes worden gebruikt, en er zit zelfs een stukje in waarbij je moet trommelen op de gitaar! Zo laat hij een wild rodeopaard gallopperen, zo over de rand van de gitaar.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Teken samen met ons een echt rodeopaard uit het Wilde Westen! In de video zie je stap voor stap hoe je het paard kan tekenen. Kleur hem mooi in en stuur een foto van je tekening naar de redactie van De Klassieken. Jiiiihaaaa!

Vrijdag 24 april 2020: De 'Finale' uit het 'Carnaval der Dieren' van Saint-Saëns

Een finale.. Dat ken je misschien van wedstrijden, zoals de finale van een voetbaltoernooi of The Voice Kids. Maar het woord ‘finale’ betekent ook simpelweg het einde van iets. Daarom heten sommige muziekstukken ook wel ‘finale’. Dat is het laatste deel van een muziekstuk. Zoals de 'Finale' van het 'Carnaval der Dieren' van Camille Saint-Saëns. Een perfect muziekstuk voor het voorlopig laatste Klassieke Karweitje.

Luister de uitzending terug.

De opdracht: Wat gebeurt er altijd ná een muzikale finale?! Dan komt er een groot applaus uit het publiek en dan maken de musici een buiging. Luister naar de muziek van Saint-Saëns en maak aan het einde van de muziek een buiging. Misschien wel met je handen erbij. Een korte of een lange buiging. Een applaus voor meester Ab. Een applaus voor jullie, omdat jullie altijd zo geweldig hebben meegedaan. En een applaus voor jullie ouders, juffen en meesters die jullie de afgelopen weken thuis les hebben gegeven. Bedankt!

Beluister de afspeellijst met de werken uit De Klassieken Kids

Deel dit artikel