In de documentaire De Koninklijke Republiek krijgt film-maker Carmen Cobos exclusief toegang tot een groep musici binnen het Koninklijk Concertgebouworkest die zelden aandacht krijgt, maar die bij afwezigheid erg gemist zou worden: de pauken- en slagwerksectie. Nooit in de schijnwerpers, het publiek merkt ze vooral op tijdens luide muziekpassages, maar er schuilt meer achter deze getalenteerde mannen dan je op het eerste gezicht zou denken. 

"De koninklijke republiek van het slagwerk"

De slagwerk- en paukensectie speelt een ondersteunende rol, maar is totaal onmisbaar. De musici staan nooit in de schijnwerpers, het publiek merkt hen vooral op tijdens luide muzikale passages. Maar deze getalenteerde mannen achter op het podium hebben meer te bieden dan op het eerste gezicht lijkt.

De vaardigheden van deze groep zijn zo divers en uniek, dat in de 135 jaar dat het orkest bestaat slechts 26 musici virtuoos genoeg werden geacht om deel uit te maken van dit team. Hun bijzondere status geeft hen de vrijheid om hun eigen instrumenten te kiezen, hun eigen ruimte te beheren en de muziek op hun eigen manier te interpreteren. Daarom noemde dirigent Bernard Haitink ze "de koninklijke republiek van het slagwerk".

de koninklijke republiek klappen.png
 
de koninklijke republiek klappen.png

Documentaire
In de documentaire leren we de groep kennen. We ontdekken hoeveel ze van hun vak houden, hoeveel ze om hun instrumenten geven en hoezeer ze hun onderlinge verbondenheid waarderen. Maar het naderende pensioen van paukenist Nick Woud dreigt hun exclusieve bestaan te verstoren.

Er zal een nieuw groepslid moeten worden gevonden, dat hen op alle mogelijke manieren moet evenaren, wat extra druk zal toevoegen aan een seizoen dat al ontsierd is door Covid-19 en afgelaste concerten. 

blockquote
Meeslepend en vermakelijk, 'De Koninklijke Republiek' is een feelgoodfilm over vriendschap, vakmanschap en passie voor muziek.
 


Vanaf 9 februari draait De Koninklijke Republiek in de bioscopen.

img30228_159.jpg
 
img30228_159.jpg

Het gesprek - Nick Woud en Herman Rieken

Annemieke Bosman praat in radioprogramma Opium (AVROTROS, NPO Klassiek) met Nick Woud en Herman Rieken. Zij maken deel uit van de slagwerk - en paukensectie van het Koninklijk Concertgebouworkest. Nick en Herman  worden geportretteerd in de film De Koninklijke Republiek

Luister het fragment hier terug
Deel dit artikel