Bijgeloof of niet: de meeste componisten sterven na hun Negende Symfonie. Bruckner kreeg zijn Negende zelfs niet eens af. Het derde deel was het laatste wat hij schreef. Maar allemachtig, wat een onaards mooi Adagio is dat geworden. Een zwanenzang, bijna logisch dat daarna het licht uitging.

Afscheid van het leven

De Symfonie 9 heeft Bruckner niet voltooid, maar toch is het een van de grote torso’s uit de muziekgeschiedenis geworden. Een zieke Bruckner werkte er aan in de periode 1891-1896. De componist stierf op 11 oktober 1896. Die ochtend had hij nog aan de symfonie gewerkt. Het prachtige Adagio uit deze symfonie is Bruckners zwanenzang geworden. Bruckner noemde het zijn afscheid van het leven: ‘Abschied von Leben.’ Twee delen ontbreken aan de symfonie, op zijn sterfbed lagen de schetsen voor de slotdelen klaar.

Over de uitvoering

Het Radio Filharmonisch Orkest speelt o.l.v. chef-dirigent Karina Canellakis speelt Symfonie nr. 9 in d van Anton Bruckner tijdens het AVROTROS Vrijdagconcert op 4 november 2022 in TivoliVredenburg te Utrecht.

Deel dit artikel