Tijl Beckand is 14 jaar oud wanneer hij voor het eerst een stukje van de Negende van Beethoven hoort. Vanaf dat moment zit de ‘Negende’ in zijn DNA en ontstaat een levenslange droom die dit jaar gaat uitkomen; de Negende dirigeren!

Voor Tijl Beckand is de negende een rode draad in zijn leven. Zijn vader werd geboren op de geboortedag van Beethoven en zijn moeder zag het levenslicht op zijn sterfdag. Bovendien, als je zijn eigen geboortedag mixt met het netnummer van zijn stad Den Haag, dan kom je op het geboortejaar van de meester: 1770. Maar dat terzijde... Vast staat is dat hij dit werk al meer dan 1000 keer heeft gehoord, alle plekken kent die er mee te maken hebben en alle ins en outs weet.

Dat Tijl leuke verhalen kan vertellen over klassieke muziek is algemeen bekend, maar dit keer gaat het verder, dieper. Want wat Tijl wil is het onmogelijke voor elkaar krijgen: het dirigeren van de negende symfonie van Ludwig van Beethoven. Met zíjn muzikale opleiding is dat vergelijkbaar met een poging het kanaal over te zwemmen zonder armen en benen.

blockquote
Ik word de eerste dirigent ter wereld die de Negende Symfonie uit zijn hoofd gaat doen.
Tijl Beckand

In zes afleveringen gaat Tijl niet alleen het verhaal vertellen zoals wij dat al jaren van hem gewend zijn, maar hij gaat ook anderhalf jaar in training om het meesterwerk onder te knie te krijgen. Hij brengt daarom een bezoek aan Jaap van Zweden in New York, probeert een orkest te strikken en krijgt les van Maestro Jules van Hessen. Misschien lukt het hem ook om een koor samen te stellen dat bestaat uit alle nationaliteiten die Nederland kent. Alle Menschen werden brüder, maar dan ‘the real deal’, zeg maar. 

Verbroedering en eenheid

De 'Negende Symfonie' is een stuk met een mythische status. De koorfinale – 'Ode an die Freude' – is zelfs herhaaldelijk in de Europese geschiedenis als lijflied voor verbroedering en eenheid gebruikt en is als officieel volkslied van de Europese Unie verkozen. In een wereld waarin we proberen om één Europa te smeden past de oproep van Beethoven om zij aan zij te staan. Wat komt daarvan terecht en wat zegt de tekst van Friedrich van Schiller ons nou écht?

Geschiedenis, een onmogelijke uitdaging, een persoonlijk verhaal van Tijl, de strijd van de Eurofielen tegen de Populisten, boeiende reality, verwachte (Wenen, Berlijn, Mechelen) én onverwachte reizen (naar Japan waar de negende mateloos populair is en naar New York om Jaap van Zweden te ontmoeten) en de aller-allerbeste muziek ter wereld.
Dat is De Negende van Tijl: Beckand en Beethoven.

Jij kan bij het slotconcert aanwezig zijn! Ga voor meer informatie naar:

‘Tijl en de Negende van Beethoven’ zie je vanaf 19 december op NPO 2

Deel dit artikel