Dutch Classical Talent - Tour & Award is een professioneel promotietraject voor de grootste klassieke talenten, markanste persoonlijkheden en opvallendste muzikale avonturiers van Nederland. Elk jaar kiest een vakjury vier finalisten die het traject mogen doorlopen. Onderdeel van het traject is een tour langs twaalf Nederlandse concertzalen. 
 

In de grote finale komen alle talenten samen en wordt de Dutch Classical Talent Award uitgereikt, bestaande uit een bedrag van € 10.000, een concert in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en naamsvermelding in de Eregalerij van winnaars bij de Kleine Zaal van het Concertgebouw.

Seizoen 2018/2019

De talenten van 2018/2019 zijn pianist Rik Kuppen, celliste Maya Fridman, celliste Nuala McKenna en violist Pieter van Loenen. De finale van het seizoen vindt plaats op zondag 19 mei 2019.

Rik Kuppen

Klassiek pianist Rik Kuppen (1994) kreeg van de vakjury de naam 'kleurenvirtuoos'. Van 13 september t/m 10 oktober gaat hij op tour met twee van zijn grote liefdes: Oost-Europese muziek en poëzie. Op het muzikale programma staat 'Op een overwoekerd pad' van Janáček, 'Variaties op een thema van Chopin' van Rachmaninov en Prokofjevs 'Visions fugitives'.

Maya Fridman

De Russische celliste Maya Fridman (1989) is veelzijdig en volgens de jury ‘hypotiserend, [met] een prachtige présence, een mystica’. In haar eigen programma The Voice slaat ze de brug tussen Russische en westerse tradities, waarbij ze de twee kanten verbindt met poëzie, elektronica en de menselijke stem. Mayas tour is van 15 november t/m 12 december 2018 en bevat werken van onder anderen Andriessen, Vasks, Van Geel en Fairouz.

Nuala McKenna

De Duits-Ierse celliste Nuala McKenna (1993) verbaasde de vakjury met haar lef om een avant-gardewerk van Ligeti te spelen bij haar auditie. Het wierp zijn vruchten af, want volgens de jury maakt McKenna ‘van een concert een doorlopend verhaal, met als bonus dat ze alles uit het hoofd speelt. Verbluffend.’ Van 24 januari t/m 16 mei 2019 gaat ze op tour met verrassende werken van Bach, Ligeti, Ortiz en Britten - ruim vijf eeuwen aan muziek.

Pieter van Loenen

Violist Pieter van Loenen (1993) rondde het Koninklijk Conservatorium in Den Haag af met een 10 met onderscheiding. Zijn manier van spelen is persoonlijk en kwetsbaar en hij combineert zijn muziek graag met dans. Speciaal voor zijn tour, die plaatsvindt van 7 maart t/m 10 april 2019, schreef componist Jan-Peter de Graaff het werk ‘Sonate voor viool’. Daarnaast brengt Pieter werken van Bach en Bartók naar de concertzalen.

Meld je aan voor de Dutch Classical Talent - Tour & Award van 2019/2020

Deel dit artikel