In de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek daagt presentatrice Jet Berkhout jonge musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. De eerste gast van 2019 is tubatalent Matthijs Leffers, die aan de haal gaat met de noten van Saint-Saëns 'De Zwaan'.

In ‘Le Carnaval des Animaux - Grande Fantaisie Zoölogique’ van de Franse componist Camille Saint-Saëns waan je je even in de dierentuin. Met treffende en karakteristieke verbeeldingen komen onder meer de leeuw, ezels, schildpadden, kangoeroes en fossielen voorbij. Maar ook de zwaan, die - te horen aan de trage en dalende melodie - aan het sterven is. Choreograaf Michel Fokine maakte bij dit deel een prachtige balletsolo, die tegenwoordig nog steeds de meest gedanste balletsolo ter wereld is. Van ‘De Zwaan’ bestaat een bekende pianotranscriptie, maar kan 'ie ook worden gespeeld op de tuba? Matthijs Leffers laat het horen!

Meer over Matthijs Leffers

Matthijs leeft voor muziek - hij begon achter de piano, maar stapte al snel over op koper en is sinds zijn elfde verkocht aan de tuba. Zijn carrière startte bij de fanfare in Leens en al snel kon hij terecht op het Conservatorium in Groningen. Met een Cum Laude-diploma op zak studeert hij nu in Hannover voor zijn masterdiploma. Naast studeren speelt Matthijs onder anderen bij het Noord Nederlands Orkest, de Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' en diverse kopercollectieven. In 2017 won hij de VNO-NCW Noord Talent Award en in 2018 ontving hij de eerste prijs bij het prestigieuze Grachtenfestival Conservatorium Concours.

Deel dit artikel