Wat is er in de maand februari te horen bij AVROTROS Klassiek op radio? Van de filmmuziekweek op NPO Radio 4 tot Rachmaninov door sterpianiste Anna Fedorova: bekijk het overzicht!

AVROTROS Klassiek op NPO Radio 4

De NPO Radio 4 Filmmuziekweek
Maandag 3 t/m vrijdag 7 februari 2020 op NPO Radio 4
Traditiegetrouw staat februari bij NPO Radio 4 in het teken van filmmuziek. In de week van 3 februari klinken er in alle programma's op de zender filmsoundtracks, met als apotheose op vrijdag de ultieme Filmmuziek Top 40.De Klassieken
Elke werkdag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 4

De Muziekfabriek
Elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4
Tijdens de lunch kun je op NPO Radio 4 genieten van De Muziekfabriek: een toegankelijk, opgewekt en ontspannen programma. Met inspirerend nieuws, aandacht voor jong klassiek talent en vooral veel mooie en verrassende muziek. De Muziekfabriek wordt van maandag t/m donderdag gepresenteerd door Carine Lacor en Sander Zwiep, op vrijdag en zaterdag door Jet Berkhout en op zondag door Hans van den Boom.

Opium
Elke werkdag van 22:30 tot 00:00 uur op NPO Radio 4
Opium is hét cultuurprogramma van NPO Radio 4, waarin kunst en klassieke muziek samenkomen. De presentatoren - afwisselend Jan Mom, Andrea van Pol en Annemieke Bosman - ontvangen in het live programma gasten uit de kunst- en muziekwereld en behandelen actuele cultuurnieuwtjes. Daarnaast volgen ze wekelijks de artist in residence die in het Opium Atelier werkt én draagt een Nederlandse auteur voor uit zijn of haar favoriete boek in het Nachtkastje.

AVROTROS Vrijdagconcert
Elke vrijdag van 20:15 tot 22:30 uur op NPO Radio 4
Op vrijdagavond is de Grote Zaal van TivoliVredenburg te Utrecht dé plek voor verrassend klassiek. Op vrijdag 7 februari speelt het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Omer Meir Wellber werken van Wagner, Mahler en Tsjaikovski. Bariton Christoph Pohl schuift aan voor de gezongen delen uit de opera’s. Vrijdag 14 februari klinkt Brahms’ ‘Ein deutsches Requiem’ door het Groot Omroepkoor en Pianoduo Scholtes & Janssens, vrijdag 21 februari speelt het Concertgebouw Kamerorkest o.l.v. hoboïst Alexei Ogrintchouk werken van Mozart, Andriessen, Schnittke en Haydn en op vrijdag 28 februari soleert violiste Simone Lamsma bij het concert van het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Karina Canellakis. Die avond staat de Nederlandse première van Auerbahcs ‘Evas Klage, “O Blumen, die niemals blühen werden”’, naast werken van Prokofjev, Webern en Strauss.

Een Goedemorgen Met
Elke zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 4
Elke zaterdagochtend presenteert een prominente Nederlander - van acteur, zanger en musicus tot wetenschapper of advocaat - twee uur lang zijn of haar favoriete klassieke muziek. Zaterdag 1 februari zit columnist, radio- en televisiepresentator Jac. Goderie achter de microfoon, zaterdag 8 februari laat presentator Frits Sissing zijn favoriete muziek horen en zaterdag 15 februari schuift schrijver Jan Brokken aan als gastpresentator.

Spiegelzaal
Elke zondag van 10:00 tot 11:00 uur op NPO Radio 4
Het uur voorafgaand aan Het Zondagochtend Concert klinkt het voorprogramma Spiegelzaal, live vanuit de gelijknamige zaal in Het Concertgebouw te Amsterdam. Hans van den Boom ontvangt in de actuele en informatieve show gevestigde musici én aanstormende talenten, die korte live optredens geven. Violiste Floor LeCoultre en gitarist Martin van Hees, harpiste Sanne Bakker en de winnaar van het Nationaal Vioolconcours Oskar Back 2020 spelen zondag 2 februari live in Spiegelzaal. Een week later, op 9 februari, demonstreert Krijn Koetsveld het Monteverdi-orgel en speelt flamencogitarist Eric Vaarzon Morel live gitaarmuziek.Het Zondagochtend Concert
Elke zondag van 11:00 tot 12:15 uur op NPO Radio 4
Elke zondagochtend word je lekker wakker met prachtige live concerten in Het Concertgebouw, gepresenteerd door Hans van den Boom. De maand begint gelijk spetterend, met op 2 februari een optreden van sterpianiste Anna Fedorova. Samen met het Sinfonieorchester Sankt Gallen o.l.v. Modestas Pitrenas klinken Rachmaninovs ‘Eerste pianoconcert’ en Tsjaikovski’s ‘Fantasie-ouverture Romeo en Julia’. Zondag 9 februari speelt het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Omer Meir Wellber Wagners ‘Vorspiel und Liebestod’ uit ‘Tristan und Isolde’ en Tsjaikovski’s ‘Symfonie nr. 6’. Zondag 16 februari laat het Groot Omroepkoor o.l.v. Peter Dijkstra het machtige ‘Ein Deutches Requiem’ van Brahms horen en een week later, op 23 februari, wordt de Grote Zaal omgetoverd tot tangozaal met de zwoele klanken van bandoneonist Carel Kraayenhof en zijn uitvoering van werken van Piazzolla en Gershwin.


Het Zondagmiddagconcert
Elke zondag van 14:00 tot 16:30 uur op NPO Radio 4
In het Zondagmiddagconcert hoor je bijzondere klassieke concerten vanaf nationale en internationale concertpodia, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp, Sander Zwiep en Annemieke Bosman. Zondag 2 februari klinkt een opname van een paar dagen eerder: het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Santtu-Matias Rouvali speelt Verdi’s ‘Ouverture ‘La forza del destino’’, Stravinsky’s ‘Oedipus Rex’ en de wereldpremière van ‘Ariadne’ van Theo Verbey. Het verhaal wordt verteld door Pierre Bokma. Zondag 9 februari klinkt een opname van het Concertgebouworkest o.l.v. Roth, met werken van Lully, Händel, Rameau, Gluck en Mozart. Zondag 16 februari is het feest met het Rotterdams Philharmonisch Orkest - ze spelen de wereldpremière van ‘Ondine’, georkestreerd door Bart Visman, en Griegs ‘Pianoconcert’. Het concert wordt afgesloten met Moessorgski’s ‘Schilderijententoonstelling’. Zondag 23 februari klinkt een opname van het Symfonie Orkest van de Beierse Omroep o.l.v. Mariss Jansons (concert van 28 juli 2019). Op het programma staan werken van Sibelius, Prokofjev en Richard Strauss.

Sander Speelt
Elke zondag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 4
Sander Zwiep houdt je zondagmiddag nog even in de weekendsferen met zijn eigen show ‘Sander Speelt’. Vaste onderdelen van het programma zijn de prijsvraag - Sander stelt een uniek cd-pakket samen op basis van jouw muzieksmaak - en de KringloopKraker, waarbij Sander unieke vondsten uit de cd-bakken van kringloopwinkels deelt.

Talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert!

Eind 2019 hebben de jonge talenten klarinettiste Annemiek de Bruin, celliste Irene Kok en pianist Laurens de Man - samen het Chimaera Trio - hun debuutcd opgenomen binnen het talentprogramma 'AVROTROS Klassiek presenteert!'. Het album, met werken van onder meer Fauré, Bruch, Mahler en Rota, wordt samen met het unieke klassieke muziekmagazine exclusief toegestuurd aan leden van AVROTROS Klassiek.

Deel dit artikel