Wat is er in de maand november te zien en horen bij AVROTROS Klassiek op televisie en radio? Van pianist Lang Lang in het Zondagmiddagconcert tot grootse filmwerken in Maestro: bekijk het overzicht!

AVROTROS Klassiek op televisie

André Rieu: Welcome to my world
Vrijdag 1, 8, 15, 22 en 29 november om 21:25 uur op NPO 1
André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest gaan op reis! De internationale concerttour brengt ze naar de Verenigde Staten, Tel Aviv en Australië, waar ze elke keer het publiek weer in vervoering krijgen met hun aanstekelijke muziek. Tussen de concerten door hebben de musici de tijd om Jeruzalem te verkennen, sterren te kijken in Hollywood en Kerstmis te vieren op het strand in Sydney.

In 'André Rieu: Welcome to my world' ga je mee op reis en krijg je een blik achter de schermen. In de serie zie je exclusieve uitvoeringen van de wereldwijde concerten én kijk je ook nog even mee bij de voorbereidingen voor de Vrijthofconcerten in thuisstad Maastricht.

Maestro
Zondag 3, 10, 17 en 24 november om 20:25 uur op NPO 1
Het is feest, want het programma Maestro begint aan zijn vijfde seizoen! In deze jubileumreeks gaan acht BN'ers de uitdaging aan om zich in acht weken tijd te ontwikkelen tot volwaardig dirigent van het Orkest van het Oosten. De deelnemers van dit seizoen zijn Lange Frans, Jörgen Raymann, Stefano Keizers, Monic Hendrickx, Natasja Froger, Tatum Dagelet, Lucas Hamming en Ria Bremer. De presentatie is in handen van Frits Sissing. Na de vuurdoop is het 3 november tijd voor filmmuziek: van 'Star Wars' en 'Pirates of the Caribbean' tot 'Soldaat van Oranje'. In de weken erna volgen populaire klassieke stukken, opera-aria's en vocale werken door een groot koor. 


Maestro AfterTalk
Zondag 3, 10, 17 en 24 november om 21:30 uur op NPO 1 Extra
Voor het eerst kun je na de uitzending van Maestro op NPO 1 nog even langer doorgenieten met de Maestro AfterTalk. Jet Berkhout neemt je op NPO 1 Extra mee achter de schermen om de eerste reacties van de jury, de deelnemers en het publiek te peilen. 

De deelnemers van Maestro 2019
Bron: AVROTROS
De deelnemers van Maestro 2019
De deelnemers van Maestro 2019

AVROTROS Klassiek op NPO Radio 4

De Klassieken
Elke werkdag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 4

De Muziekfabriek
Elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4
Tijdens de lunch kun je op NPO Radio 4 genieten van De Muziekfabriek: een toegankelijk, opgewekt en ontspannen programma. Met inspirerend nieuws, aandacht voor jong klassiek talent en vooral veel mooie en verrassende muziek. De Muziekfabriek wordt van maandag t/m donderdag gepresenteerd door Carine Lacor en Sander Zwiep, op vrijdag en zaterdag door Jet Berkhout en op zondag door Hans van den Boom.

Opium
Elke werkdag van 22:30 tot 00:00 uur op NPO Radio 4
Opium is hét cultuurprogramma van NPO Radio 4, waarin kunst en klassieke muziek samenkomen. De presentatoren - afwisselend Jan Mom, Andrea van Pol en Annemieke Bosman - ontvangen in het live programma gasten uit de kunst- en muziekwereld en behandelen actuele cultuurnieuwtjes. Daarnaast volgen ze wekelijks de artist in residence die in het Opium Atelier werkt én draagt een Nederlandse auteur voor uit zijn of haar favoriete boek in het Nachtkastje.

AVROTROS Vrijdagconcert
Elke vrijdag van 20:15 tot 22:30 uur op NPO Radio 4
Op vrijdagavond is de Grote Zaal van TivoliVredenburg te Utrecht dé plek voor verrassend klassiek. Op 1 november is het griezelen met het Nederlands Kamerorkest en harpist Remy van Kesteren: ze laten een spannende bewerking van het horrorverhaal ‘Het masker van De Rode Dood’ horen. Vrijdag 8 november hoor je vocale meesterwerken van Fauré, Poulenc, Kleppe (een wereldpremière!) en Stravinsky door het Groot Omroepkoor. Genieten van Roussel, Mendelssohn en Sibelius kan op vrijdag 15 november met het concert door het Radio Filharmonisch Orkest en pianist Stephen Hough en de 22e speelt het ROctet (een strijkoctet uit het Radio Filharmonisch Orkest) werken van Mendelssohn, Micháns, Bach en Sjostavkotisj. De maand wordt afgesloten met een bijzonder concert door Amsterdam Sinfonietta en violist Ning Feng: Feng soleert in ‘il Vitalino raddoppiato’ van Henze en Candida Thompson leidt het ensemble door Bachs ‘Goldbergvariaties’.

Een Goedemorgen Met
Elke zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 4
Elke zaterdagochtend presenteert een prominente Nederlander - van acteur, zanger en musicus tot wetenschapper of advocaat - twee uur lang zijn of haar favoriete klassieke muziek. Op 2 november laat journalist en schrijver Fokke Obbema zijn lievelingsmuziek horen. Zaterdag 9 november zit muziekjournalist Guido van Oorschot achter de microfoon en op 16 november vertelt regisseur en scenarioschrijver Nobert ter Hall meer over zijn muzikale voorkeuren.

Spiegelzaal
Elke zondag van 10:00 tot 11:00 uur op NPO Radio 4
Het uur voorafgaand aan Het Zondagochtend Concert klinkt het voorprogramma Spiegelzaal, live vanuit de gelijknamige zaal in Het Concertgebouw te Amsterdam. Hans van den Boom ontvangt in de actuele en informatieve show gevestigde musici én aanstormende talenten, die korte live optredens geven. Een greep uit de optredens: op 3 november hoor je de Amsterdamse Bachvereniging, zanger Philippe Elan en het Nederlands Saxofoon Octet. Een week later, op 10 november, spelen violiste Cécile Huijnen en accordeoniste Marieke Hopman en op 17 november laat het Barbican String Quartet hun kunsten horen.

Het Zondagochtend Concert
Elke zondag van 11:00 tot 12:15 uur op NPO Radio 4
Elke zondagochtend word je lekker wakker met prachtige live concerten in Het Concertgebouw, gepresenteerd door Hans van den Boom. Zondag 3 november speelt voormalig AVROTROS Klassiek presenteert!-talent Niek Baar samen met het Rotterdams Philharmonisch Orkest muziek van Janáček, Bruch en Kodály. 10 november klinken er prachtige en grootse koorwerken en symfonieën van Fauré, Poulenc en Stravinsky door het Groot Omroepkoor en Radio Filharmonisch Orkest en een week later is het Radio Filharmonisch Orkest weer terug, maar dan samen met pianist Stephen Hough. Op het programma staan Mendelssohns ‘Eerste pianoconcert’ en Sibelius’ ‘Eerste symfonie’. Zondag 24 november dirigeert Elim Chan het Antwerp Symphony Orchestra door Dvoráks ‘Achtste symfonie’ en schuift pianist Marc-André Hamelin aan voor Rachmaninovs ‘Rapsodie op een thema van Paganini’.


Het Zondagmiddagconcert
Elke zondag van 14:00 tot 16:30 uur op NPO Radio 4
In het Zondagmiddagconcert hoor je bijzondere klassieke concerten vanaf nationale en internationale concertpodia, gepresenteerd door Mark Brouwers. Zondag 3 november begint de maand groots met Beethovens ‘Symfonie nr. 4’ en Sjostakovitsj’ ‘Symfonie nr. 10’, live door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Sokhiev vanuit de Grote Zaal van het Concertgebouw. Op 10 november speelt het Concertgebouworkest samen met pianist Lang Lang werken van Wagner, Beethoven en Brahms en op 17 november klinkt een opname van Mahlers ‘Symfonie nr. 7’ door het San Francisco Symphony Orchestra (opname uit 2014). Zondag 24 november kom je vast in de kerstsferen met de herhaling van de Kerstmatinee van 2018, met Tsjaikovski’s ‘Notenkraker’ door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Semyon Bychkov.

Sander Speelt
Elke zondag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 4
Sander Zwiep houdt je zondagmiddag nog even in de weekendsferen met zijn eigen show ‘Sander Speelt’. Vaste onderdelen van het programma zijn de prijsvraag - Sander stelt een uniek cd-pakket samen op basis van jouw muzieksmaak - en de KringloopKraker, waarbij Sander unieke vondsten uit de cd-bakken van kringloopwinkels deelt.

Talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert!

In oktober zijn de nieuwe deelnemers aan het talentprogramma 'AVROTROS Klassiek presenteert!' begonnen. De nieuwe talenten zijn klarinettiste Annemiek de Bruin, celliste Irene Kok en pianist Laurens de Man. Samen vormen ze het Chimaera Trio en hebben ze in het Muziekcentrum van de Omroep hun eerste cd opgenomen. Het album, met werken van onder meer Fauré, Bruch, Mahler en Rota, komt naar verwachting eind december 2019 uit en wordt samen met het unieke klassieke muziekmagazine exclusief toegestuurd aan leden van AVROTROS Klassiek.

Deel dit artikel