Wat is er in de maand oktober te zien en horen bij AVROTROS Klassiek op televisie en radio? Bekijk het overzicht!

AVROTROS Klassiek op televisie

Tijl in het voetspoor van Bach
Dinsdag 8, 15, 22 en 29 oktober om 21:10 uur op NPO 2
In het nieuwe AVROTROS-programma 'Tijl in het voetspoor van Bach' wandelt Tijl Beckand in vier afleveringen van Arnstadt naar Lübeck: de voetreis die de toen 20-jarige Johann Sebastian Bach in 1705 aflegde om zijn idool componist en organist Buxtehude te ontmoeten. Langs de prachtige route ligt een schat aan verhalen.

Ook neemt Tijl af en toe een uitstapje naar plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de componist. Aan de hand van plaatsen, mooie landschappen, andere musici en geschreven geschiedenis ontdekt Tijl meer over Bach en zijn tocht. Hoe beleefde de jonge componist dit? Hoe vormde het hem als mens? En wat deed het met zijn muziek? Er wordt tijdens de route van 400 kilometer niet alleen teruggeblikt, maar ook naar het heden gekeken: welke rol speelt Bach nu nog in onze maatschappij?

Tijl in het voetspoor van Bach EXTRA: Bachconcerten
Dinsdag 8, 15, 22 en 29 oktober om 21:50 uur op NPO 2 Extra
Na de uitzendingen van 'Tijl in het voetspoor van Bach' op NPO 2, kun je op NPO 2 Extra dieper in de muziek van Bach duiken. Van de 'Brandenburgse Concerten' door Hofkapelle München tot cantates en sonates dor Musica Amphion en Gesualdo Consort Amsterdam: Tijl loodst je met een interessante inleiding door de muziek heen.

André Rieu: Welcome to my world
Vrijdag 18 en 25 oktober om 21:25 uur op NPO 1
André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest gaan op reis! De internationale concerttour brengt ze naar de Verenigde Staten, Tel Aviv en Australië, waar ze elke keer het publiek weer in vervoering krijgen met hun aanstekelijke muziek. Tussen de concerten door hebben de musici de tijd om Jeruzalem te verkennen, sterren te kijken in Hollywood en Kerstmis te vieren op het strand in Sydney.

In 'André Rieu: Welcome to my world' ga je mee op reis en krijg je een blik achter de schermen. In de serie zie je exclusieve uitvoeringen van de wereldwijde concerten én kijk je ook nog even mee bij de voorbereidingen voor de Vrijthofconcerten in thuisstad Maastricht.

Maestro
Zondag 27 oktober om 20:25 uur op NPO 1
Het is feest, want het programma Maestro begint aan zijn vijfde seizoen! In deze jubileumreeks gaan acht BN'ers de uitdaging aan om zich in acht weken tijd te ontwikkelen tot volwaardig dirigent van het Orkest van het Oosten. De deelnemers van dit seizoen zijn Lange Frans, Jörgen Raymann, Stefano Keizers, Monic Hendrickx, Natasja Froger, Tatum Dagelet, Lucas Hamming en Ria Bremer. De presentatie is in handen van Frits Sissing. In de eerste aflevering krijgen de acht Maestro's-in-spe voor het eerst een baton in handen.

Maestro AfterTalk
Zondag 27 oktober om 21:30 uur op NPO 1 Extra
Voor het eerst kun je na de uitzending van Maestro op NPO 1 nog even langer doorgenieten met de Maestro AfterTalk. Jet Berkhout neemt je op NPO 1 Extra mee achter de schermen om de eerste reacties van de jury, de deelnemers en het publiek te peilen. 

De deelnemers van Maestro 2019
Bron: AVROTROS
De deelnemers van Maestro 2019
De deelnemers van Maestro 2019

AVROTROS Klassiek op NPO Radio 4

De Klassieken
Elke werkdag van 09:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 4

De Muziekfabriek
Elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4
Tijdens de lunch kun je op NPO Radio 4 genieten van De Muziekfabriek: een toegankelijk, opgewekt en ontspannen programma. Met inspirerend nieuws, aandacht voor jong klassiek talent en vooral veel mooie en verrassende muziek. De Muziekfabriek wordt van maandag t/m donderdag gepresenteerd door Carine Lacor en Sander Zwiep, op vrijdag en zaterdag door Jet Berkhout en op zondag door Hans van den Boom.

Opium
Elke werkdag van 22:30 tot 00:00 uur op NPO Radio 4
Opium is hét cultuurprogramma van NPO Radio 4, waarin kunst en klassieke muziek samenkomen. De presentatoren - afwisselend Jan Mom, Andrea van Pol en Annemieke Bosman - ontvangen in het live programma gasten uit de kunst- en cultuurwereld, behandelen actuele cultuurnieuwtjes en nodigen klassieke musici uit om in de studio te komen spelen. Daarnaast volgen ze wekelijks de artist in residence die in het Opium Atelier werkt én leest een auteur eigen werk voor in het Nachtkastje.

AVROTROS Vrijdagconcert
Elke vrijdag van 20:15 tot 22:30 uur op NPO Radio 4
Op vrijdagavond is de Grote Zaal van TivoliVredenburg te Utrecht dé plek voor verrassend klassiek. Vrijdag 11 oktober zingt het Groot Omroepkoor o.l.v. Klaas Stok in een opname vanuit de Jacobikerk te Utrecht een selectie fantastische werken van De Leeuw, Ravel, Debussy én Manneke. Van deze laatste componist klopt de wereldpremière van zijn ‘Marche, chanson et gloria’. Vrijdag 18 oktober is in TivoliVredenburg te Utrecht live het Hart & Ziel Slotconcert, gepresenteerd door Ab Nieuwdorp. In dit feestelijke concerten hoor je hoogtepunten uit de Hart & Ziel Lijst, gespeeld door LUDWIG en het Nationaal Jeugdkoor. Vrijdag 25 oktober klinkt een opname van het Rotterdams Philharmonisch Orkest o.l.v. André de Ridder, die premières speelt van Wantenaars ‘Prélude à une nuit américaine’ en Reichs ‘Music for ensemble and orchestra’.

Een Goedemorgen Met
Elke zaterdag van 10:00 tot 12:00 uur op NPO Radio 4
Elke zaterdagochtend presenteert een prominente Nederlander - van acteur, zanger en musicus tot wetenschapper of advocaat - twee uur lang zijn of haar favoriete klassieke muziek. Op 5 oktober laten Judith en Tineke Steenbrink, oprichters van ensemble Holland Baroque, samen met Daniël Lohues hun lievelingsmuziek horen. Zaterdag 12 oktober zit Luc Joosten, hoofddramaturg van De Nationale Opera, achter de microfoon, op 19 oktober luitist Fred Jacobs en op 26 oktober artistiek leider van jeugdtheatergezelschap de Toneelmakerij Paul Knieriem.

Spiegelzaal
Elke zondag van 10:00 tot 11:00 uur op NPO Radio 4
Het uur voorafgaand aan Het Zondagochtend Concert klinkt het voorprogramma Spiegelzaal, live vanuit de gelijknamige zaal in Het Concertgebouw te Amsterdam. Hans van den Boom ontvangt in de actuele en informatieve show gevestigde musici én aanstormende talenten, die korte live optredens geven. Een greep uit de optredens: zondag 13 oktober spelen saxofoniste Femke IJlstra en pianiste Celia García-García, op zondag 20 oktober zijn celliste Ella van Poucke en pianist Casper Vos te gast en zondag 27 oktober hoor je marimbaspeler Kalina Vladowska.


Het Zondagochtend Concert
Elke zondag van 11:00 tot 12:15 uur op NPO Radio 4
Elke zondagochtend word je lekker wakker met prachtige live concerten in Het Concertgebouw, gepresenteerd door Hans van den Boom. Zondag 13 oktober spelen het Concertgebouw Kamerorkest en violiste Noa Wildschut het ‘Vierde vioolconcert’ van Mozart en het ‘Eerste strijksextet’ van Brahms. Dit concert is tevens live mee te kijken via nporadio4.nl/live. Zondag 20 oktober spelen arpeggionespeler en cellist Alexander Rudin, violist Erich Höbarth en fortepianist Aapo Hakkinen verrassende werken van Schubert: de ‘Arpeggione-sonate’ en het ‘Tweede pianotrio’. Zondag 27 oktober klinken er celloconcerten van Merula, Vivaldi en Grieg door Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson, celliste Harriet Krijgh en cellist Valentino Worlitzsch.

Het Zondagmiddagconcert
Elke zondag van 14:00 tot 16:30 uur op NPO Radio 4
In het Zondagmiddagconcert hoor je bijzondere klassieke concerten vanaf nationale en internationale concertpodia, gepresenteerd door Mark Brouwers. Zondag 13 oktober speelt het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Thomas Adès werken van Debussy, Barry, Poulenc en Adès. Zondag 20 oktober speelt het orkest o.l.v. Thomas Hengelbrock verrassende werken van Purcell, Händel en Haydn. Zondag 27 oktober gaan we terug in de tijd en hoor je een prachtige opname van Sjostakovitsj en Stravinski door het San Francisco Symphony Orchestra.

Sander Speelt
Elke zondag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 4
Sander Zwiep houdt je zondagmiddag nog even in de weekendsferen met zijn eigen show ‘Sander Speelt’. Vaste onderdelen van het programma zijn de prijsvraag - Sander stelt een uniek cd-pakket samen op basis van jouw muzieksmaak - en de KringloopKraker, waarbij Sander unieke vondsten uit de cd-bakken van kringloopwinkels deelt.

Talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert!

In oktober beginnen de nieuwe deelnemers aan ons talentprogramma 'AVROTROS Klassiek presenteert!' met hun eerste cd-opnames. De nieuwe talenten zijn klarinettiste Annemiek de Bruin, celliste Irene Kok en pianist Laurens de Man. Samen vormen Annemiek, Irene en Laurens het Chimaera Trio en binnen het traject nemen ze hun debuut-cd op. Het album, met werken van onder meer Fauré, Bruch, Mahler en Rota, komt naar verwachting eind december 2019 uit en wordt samen met het unieke klassieke muziekmagazine exclusief toegestuurd aan leden van AVROTROS Klassiek.

Deel dit artikel