In Haydns oratorium ‘Die Schöpfung’ bezingen de aartsengelen Rafaël, Uriël en Gabriël het ontstaan van de wereld. Eind december 2018 speelde het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Leonardo García Alarcón samen met het Groot Omroepkoor dit grootse werk in het AVROTROS Vrijdagconcert.

Eind 18e eeuw bevond de Oostenrijkse componist Joseph Haydn zich in Engeland, waar hij Händels oratorium ‘Israel in Egypt’ hoorde. Het inspireerde hem tot het schrijven van een eigen groots werk: ‘Die Schöpfung’, oftwel ‘De creatie’. Het oratorium, gebaseerd op het scheppingsverhaal volgens Genesis, verklankt het ontstaan van de aarde en de mensheid. Haydn voelde zich sterk verbonden met God tijdens het schrijven van dit werk.

Elk deel van de compositie eindigt met ‘Looft de Heer’ en naar eigen zeggen bad hij elke dag tot God om hem kracht te geven het werk te voltooien. De eerste uitvoering van het oratorium was in 1798, tijdens een door het Gesellschaft der Associierten gefinancierd concert. Het was bedoeld als privéconcert, maar honderden mensen probeerden vanaf de straat een glimp mee te krijgen. De recensies waren lovend - het oratorium is uitgegroeid tot één van Haydns bekendste werken.

blockquote
Het duurde zo lang, omdat ik verwacht dat het werk lang mee zal gaan.
Haydn over zijn werk 'Die Schöpfung'

Meer over het concert

De uitvoerenden
Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor o.l.v. Leonardo García Alarcón
Elsa Benoit [sopraan - Gabriel, Eva]
Sebastian Kohlhepp [tenor - Uriel]
Daniel Schmutzhard [bariton - Raphael, Adam]

Op het programma:
Joseph Haydn - Die Schöpfung

Opname: Het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 21 december 2018, live in TivoliVredenburg te Utrecht.

Deel dit artikel