Donderdag 21 oktober is de wereldberoemde Nederlandse dirigent Bernard Haitink overleden. Hij stierf vredig in zijn woonplaats Londen, in het bijzijn van zijn vrouw en familie. Bernard Haitink is 92 jaar geworden.

Ruim zestig jaar stond dirigent Bernard Haitink aan de wereldtop. De eenzelvige jongen uit Amsterdam veroverde de grote podia met zijn introverte stijl. ‘Er hing een veld van energie om hem heen: hij belichaamde de muziek’, vond een oud-musicus van het Concertgebouworkest, waarvan Haitink een kwart eeuw chef was. ‘Het was alsof wij door hem bespeeld werden.

In de jaren '70 & '80 zond de Avro de bekende Eurovisie Kerstmatinees uit met het Concertgebouworkest onder leiding van Bernard Haitink. De Kerstmatinees werden destijds ook uitgezonden op televisie door de NOS. In deze jaren klonk iedere kerst een andere Mahler-symfonie, met uitzondering van de zesde en de achtste. In 1987 dirigeerde Haitink voor het laatst de Kerstmatinee met Mahlers negende symfonie.

blockquote
De uitvoering van Mahlers Negende symfonie tijdens de laatste Kerstmatinee staat menigeen nog in het geheugen gegrift. 
www.concertgebouworkest.nl

Op 15 juni 2019 dirigeerde de toen 90-jarige Bernard Haitink zijn allerlaatste concert in Nederland in de fameuze NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw. Voor zijn afscheidsconcert koos Haitink het Radio Filharmonisch Orkest, het orkest waar hij in 1957 – op 28-jarige (!) leeftijd – tot chef-dirigent was benoemd. Op de lessenaar stond na de pauze de monumentale Zevende symfonie van Anton Bruckner, een werk dat Haitink tijdens zijn lange carrière telkens opnieuw dirigeerde. Het is Bruckners meest geliefde symfonie, onder meer vanwege het diepgravende tweede deel, een Adagio dat werd geschreven als een in memoriam voor Richard Wagner.

Alle ervaring, wijsheid en muzikaliteit die Haitink kenmerken, komen samen in deze uitvoering, die opvalt door natuurlijkheid, ongedwongenheid en liefdevolle aandacht. Een uniek slotakkoord van Nederlands meest vermaarde dirigent, die 27 jaar lang chef-dirigent is geweest van het Concertgebouworkest en bij vrijwel ieder vooraanstaand orkest of internationaal operahuis kind aan huis was. 

Over de hele wereld is Bernard Haitink bekend als één van de beste dirigenten van onze tijd. Hij kreeg van Musical America de Musician of the Year Award, van Gramophone de Lifetime Achievement Award en kreeg in Nederland de titel 'Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw'.

blockquote
Hij bracht in orkestmusici, buitengewone krachten naar boven, toonde ons deuren die we voordien niet zagen.
Dominic Seldis

Bernard Haitink is in verschillende programma's herdacht:

Avrotros Vrijdagconcert

Op vrijdag 22 oktober klonk in het Avondconcert een In Memoriam voor Bernard Haitink, gepresenteerd door Hans Haffmans. Dirigent Ed Spanjaard en hoboïst Werner Herbers waren te gast en vertelden over Haitinks bijdrage aan de Nederlandse muziek, zijn periode bij het Engelse operahuis Covent Garden en zijn betekenis voor de internationale muziekwereld. Ook zangeres Jard van Nes en concertmeester bij het Radio Filharmonisch Orkest Joris van Rijn deelden hun herinneringen aan Haitink. De uitzending is te beluisteren via deze link.
Let op! Het geplande concert van 22 oktober met Gautier Capuçon [cello] en het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Lorenzo Viotti is opgenomen en wordt uitgezonden op oudjaarsavond, 31 december 2021. 

Een Goedemorgen met Bernard Haitink

In september 2013 was dirigent Bernard Haitink te gast in Een Goedemorgen met.. Een programma waarin hij zijn persoonlijke muziekkeuze presenteerde. Deze twee uur durende special is te beluisteren via deze link

Het Zondagmiddagconcert

Het Zondagmiddagconcert van zondag 24 oktober stond volledig in het teken van Bernard Haitink en zijn legendarische opnames met het Koninklijk Concertgebouworkest. De uitzending is te beluisteren via deze link.

Ab Nieuwdorp aan tafel bij Khalid & Sophie

Presentator Ab Nieuwdorp was op vrijdag 22 oktober te gast aan tafel bij de talkshow van BNNVARA Khalid & Sophie. Bekijk de aflevering terug via deze link.

Bernard Haitink - Khalid & Sophie - Ab Nieuwdorp.png
Ab Nieuwdorp aan tafel bij Khalid & Sophie over Bernard Haitink
Bernard Haitink - Khalid & Sophie - Ab Nieuwdorp.png

Deel dit artikel