Presentator en groot Mahlerliefhebber Hans van den Boom duikt in het leven van Gustav Mahler en bezoekt de plaatsen die belangrijk waren tijdens zijn leven. 

Om de componist en zijn muziek beter te begrijpen, reist Hans af naar Tsjechië en Oostenrijk. Van geboorteplaats Kaliště naar Iglau, het vroegere Jihlava, Wenen en weer terug naar Amsterdam.

De rijke Boheemse natuur

Hans is al zijn hele leven verknocht aan de muziek van Mahler. Tijd om op ontdekkingsreis te gaan! In Tsjechië bezoekt Hans eerst Kaliště, de plek waar vroeger het geboortehuis van Mahler stond. Een paar maanden na zijn geboorte verhuisde het gezin Mahler naar Iglau, dat tegenwoordig Jihlava heet. In de tijd van Mahler was Iglau een garnizoensstad, en stond het dorp vol kazernes. De soldaten te paard en de trompetsignalen heeft Mahler als klein jongetje in zich opgenomen en is veel later in zijn muziek terug te horen, net zoals de rijke Boheemse natuur.

Componeerhuisjes

Van Tsjechië gaat Hans door naar Oostenrijk, naar het muzikale centrum van de wereld: Wenen. Hier ging Mahler naar het Conservatorium en begon hij met dirigeren. In Steinbach am Attersee zit Hans achter de piano van één van Mahlers componeerhuisjes, midden op een camping, en op de begraafplaats in Wenen bezoekt hij het graf waar Mahler en zijn kleine dochtertje liggen begraven.

Deel dit artikel