Elke week geeft het NPO Radio 4-programma Het Zondagochtend Concert een gratis cadeautje weg: een download uit het rijke archief van prachtige concerten. Deze week is dat het prachtige 'Requiem' van de Franse componist Maurice Duruflé.

Maurice Duruflé kreeg in 1942 onder het Franse Vichyregime de opdracht tot het schrijven van een koorwerk. Twee jaar later viel de regering, maar was het werk nog niet af. Het duurde zelfs nog vier jaar voordat Duruflé de laatste noot op papier zette. Het indrukwekkende werk - opgedragen aan zijn vader - is een SATB-werk. Dit is een afkorting van sopraan, alt, tenor en bas - een veelgebruikte stembezetting van koren. Deze werken kunnen worden gezongen door eigenlijk alle soorten klassieke koren - van gemengd- tot jongens.

Het 'Requiem' bestaat ook in orgelversie, waarbij er - naast het orgel - rollen zijn weggelegd voor strijkers, trompetten, harpen en pauken. Kortom: het 'Requiem' is ontzettend veelzijdig èn wonderschoon.

Maurice Duruflé achter het orgel
Maurice Duruflé achter het orgel

De gratis download (verlopen)
Het Groot Omroepkoor o.l.v. Ed Spanjaard zong op 9 oktober 2016 het 'Requiem' van Duruflé in Het Concertgebouw te Amsterdam. De solisten waren mezzosopraan Virginie Verrez, bariton Benjamin Appl, organist Jan Hage en cellist Michael Müller.

Helaas, de download is maar een week beschikbaar en inmiddels verlopen! Kijk op www.avrotros.nl/klassiek voor de meest recente download die wordt aangeboden.

Deel dit artikel