Elke week geeft het NPO Radio 4-programma Het Zondagochtend Concert een gratis cadeautje weg: een download uit het rijke archief van prachtige concerten. Deze week is dat het 'Concert voor twee piano's' van de Franse componist Poulenc.

Poulenc en de prinses
In de zomer van 1932 gaf Winnaretta Singer, Princesse Edmond de Polignac, de Franse componist Francis Poulenc de opdracht tot het schrijven van een concert. Blijkbaar was Singer een vruchtbare inspiratiebron, want in drie maanden tijd schreef Poulenc een hoogtepunt uit zijn vroege periode: het ‘Concerto pour deux pianos’. Volgens Poulenc zelf was het “een enorme stap van mijn vorige werk vandaan, en een grote stap vooruit”. 

Singer was trouwens bij meer componisten geliefd - ze was ook de inspiratie voor Stravinsky’s ‘Renard’, ‘Pavane pour une infante défunte’ van Ravel, Weills ‘Tweede Symfonie’ en Saties ‘Socrates’. Veel van die werken werden gespeeld in haar Parijse salon, waar de muzikale avant-garde zich graag verzamelde.

Winnaretta Singer
Winnaretta Singer

Poulencs ‘Concert voor twee piano’s’ werd erg goed ontvangen bij de première. Een recensent prijsde Poulencs ‘lichte stijl, simpele en melodische ideeën en ritmische inhoud’. Het werk en zijn succes bleek inderdaad een nieuwe stap in de carrière van de componist, waarin hij meer aandacht ging besteden aan diepgang en religie.

De gratis download (verlopen)
Pianiste Wyneke Jordans en pianist Leo van Doeselaar speelden op 3 mei 2009 samen met het Residentie Orkest o.l.v. Ivan Meylemans het ‘Concert voor twee piano’s in d, op. 61’ van Poulenc in Het Concertgebouw Amsterdam.

Helaas, de download is maar een week beschikbaar en inmiddels verlopen! Kijk op www.avrotros.nl/klassiek voor de meest recente download die wordt aangeboden.

Deel dit artikel