In de rubriek 'Vrij Spel' daagt presentatrice Jet Berkhout jonge musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Zaterdag 16 maart 2019 was het de beurt aan Duo Serenissima, dat een eigen versie maakte van het prachtige 'Pie Jesu' uit het 'Requiem' van Gabriel Fauré.

Het duo, bestaande uit sopraan Elisabeth Hetherington en luitist David Mackor, is gespecialiseerd in oude muziek. Normaal gesproken staan er vooral werken van oude Engelse meesters als Dowland, Cavendish en Ford en Italiaanse componisten als Strozzi, Merula en Monteverdi op het programma, maar voor de gelegenheid maakten de twee een gloednieuwe versie van Fauré's 'Pie Jesu'.

Pie Jesu

Het ‘Pie Jesu’ is een deel van het laatste couplet van het ’Dies irae’, een hymne uit een Latijnse dodenmis, een ‘Requiem’. Vele componisten waagden zich aan een ‘Pie Jesu’, maar die van Fauré is veruit de bekendste en geliefdste. Saint-Saëns zei ooit eens: “Fauré’s ‘Pie Jesu’ is de enige ‘Pie Jesu’, net zoals het ‘Ave verum corpus’ van Mozart het enige ‘Ave verum corpus’ is”. De tekst van het deel is als volgt: Pie Jesu Domine, Dona eis requiem. Pie Jesu Domine, Dona eis requiem sempiternam.

blockquote
Pie Jesu Domine, Dona eis requiem.
De tekst van het 'Pie Jesu'

Elisabeth Hetherington en David Mackor

De Canadees-Amsterdamse sopraan Elisabeth Hetherington haalde onlangs cum laude haar diploma in de klas van Xenia Meijer aan het Conservatorium van Amsterdam. Internationaal wordt ze onthaald als aanstormend talent - in seizoen 2019/2020 is ze één van de vier Dutch Classical Talenten en AVROTROS selecteerde haar voor het talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert. Samen met David Mackor vormt ze Duo Serenissima. David studeerde aanvankelijk elektrisch gitaar, maar raakte gaandeweg gefascineerd door de luit. Hij studeert nu luit en theorbe bij Fred Jacobs en René Genis in Amsterdam. 


Vrij Spel in De Muziekfabriek

Weg van de klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid: dat is de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek. Presentatrice Jet Berkhout daagt elke zaterdag jonge musici uit om een eigen versie van een bekend, klassiek stuk te maken. Eerdere deelnemers waren pianist Ramon van Engelenhoven, harpist Remy van Kesteren en het North Sea String Quartet.

Deel dit artikel