Violiste Merel Vercammen en pianist Dina Ivanova laten live in de studio van De Muziekfabriek hun gloednieuwe - en volledig door Merel geïmproviseerde - versie van Saint-Saëns' 'Zwaan' uit 'Le Carnaval des Animaux' horen.

Weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid: dat is de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek. Presentatrice Jet Berkhout daagt elke week jonge musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Zaterdag 5 april 2019 was het de beurt aan violiste Merel Vercammen en pianiste Dina Ivanova.

De stervende zwaan

Saint-Saëns' zwaan is lieflijk, gracieus en helaas ook zeer tragisch - in de balletwereld wordt op deze muziek ‘De stervende zwaan’ gedanst, de meest gedanste balletsolo ter wereld. De piano speelt in het stuk verschillende akkoorden, terwijl de cello de hoofdmelodie speelt. Er bestaan ook veel transcripties van ‘Le Cygne’ voor piano solo. Het stuk is onderdeel van de 14-delige compositie ‘Le Carnaval des Animaux - Grande Fantaisie Zoölogique’, waarin karakteristieke eigenschappen van 14 verschillende dieren worden weergegeven.

Meer over Merel en Dina

Merel Vercammen wordt geroemd om haar poëtische spel en verrassende nieuwsgierigheid. Ze gelooft dat improvisatie in de toekomst een steeds grotere rol zal gaan spelen bij klassieke concerten en improviseert er zelf dus graag op los. Ze studeerde in 2014 cum laude af aan het Royal College of Music in Londen en won grote concoursen als de London Grand Prize Virtuoso Competition en het Prinses Christina Concours. Ze speelt veel samen met pianiste Dina Ivanova, die in 2017 de Liszt International Competition won. Dina werd geboren in Rusland en begon al op haar vierde met pianolessen.

Deel dit artikel