James Oesi - één van de weinige solocontrabassisten van ons land - en de veelzijdige violiste Merel Junge pakken de one-hit van wereldwonder Johann Pachelbel en toveren hem in de studio van De Muziekfabroek om tot een geheel eigen, nieuwe versie.

Weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid: dat is de rubriek Vrij Spel. Presentatrice Jet Berkhout daagt elke week jonge musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. Zaterdag 13 april 2019 was het de beurt aan James en Merel, die live in de studio hun gloednieuwe 'Canon' lieten horen.

De 'Canon in D' van Pachelbel

De ‘Canon’ is het allerbekendste stuk van de Duitse componist Johann Pachelbel en tevens de enige canon die hij ooit schreef. Het werd geschreven in 1680 als kamermuziekstuk, maar is inmiddels voor alle mogelijke instrumenten en combinaties getranscribeerd. Vrijwel iedereen kent het stuk, of het nou in Pachelbels variant is of niet - tientallen moderne popliedjes gebruiken hetzelfde akkoordenschema. Zo vind je de ‘Canon’ terug in ‘Let it Be’ van The Beatles, ‘Aux Champs-Élysées’ van Joe Dassin, ‘No Woman, No Cry’ van Bob Marley, ‘Alfred J. Kwak’ van Herman van Veen en vele anderen.

Deel dit artikel