Weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid: dat is de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek. Presentatrice Jet Berkhout daagt elke week jonge musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. 

Zaterdag 23 maart 2019 was violiste Tosca Opdam te gast in de studio. Tosca werd onlangs door de Volkskrant bestempeld als 'een overrompelende muzikale persoonlijkheid'. De violiste ging de muzikale battle aan met barokcomponist Henry Purcell. 300 jaar geleden schreef Purcell de prachtige opera 'Dido & Aeneas', waarvan het adembenemende 'When I am Laid in Earth' iedereen altijd huilend achterlaat. Tosca ging aan de haal met de noten en maakte een eigen, unieke versie van Dido's lied. 

Tosca Opdam

Ze is geboren en getogen in Amsterdam, maar vond haar echte zelf tijdens haar studie aan Juilliard School of Music in New York: violiste Tosca Opdam. Als product van twee werelden brengt ze de hoogwaardige kwaliteit van Europa en de persoonlijke expressie van Amerika samen. In 2011 won Tosca de eerste prijs bij het prestigieuze Nationaal Vioolconcours Oskar Back en speelde ze in een uitverkocht Concertgebouw haar debuutrecital. Haar debuut bij een orkest vond al een stuk eerder plaats - op 11-jarige leeftijd stond ze al op de planken. Tosca zoekt graag de balans tussen gevestigde regels en muzikale vrijheid en laat zich door alles om haar heen inspireren. Zo draaide haar laatste concertreeks om een schilderij van Willem de Kooning.

Deel dit artikel