Zondag 1 december 2019 werd bekendgemaakt dat dirigent Mariss Jansons op 76-jarige leeftijd is overleden in zijn woonplaats Sint-Petersburg. Jansons was tien jaar lang actief als chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest. Ter herinnering aan zijn fantastische werk stond Het Zondagmiddagconcert van 15 december 2019 volledig in het teken van de dirigent. Luister de uitzending terug!

In het NPO Radio 4-programma Het Zondagmiddagconcert werden twee uur lang hoogtepunten uit de meer dan 100 concerten van het Concertgebouworkest die Mariss Jansons dirigeerde uitgezonden. De middag werd gepresenteerd door Mark Brouwers.

Barber, Strauss en Mahler

Het programma begon om 14:00 uur met Barbers 'Adagio for strings, op. 11', gevolgd door de suite uit Strauss' 'Der Rosenkavalier'. Om 14:30 uur klonk Dvořáks 'Symfonie nr. 9', daarna Mahlers 'Symfonie nr. 2' en het uur wordt afgesloten met een derde symfonie: de 'Symfonie nr. 14' van Hector Berlioz. De laatste twee werken onder leiding van Mariss Jansons waren de 'Suite nr. 2' uit 'Daphnis et Chloe' van Ravel en Bartóks 'Concert voor orkest'. Luister Het Zondagmiddagconcert: In memoriam Mariss Jansons terug.

Deel dit artikel