Dinsdag 22 oktober werd bekendgemaakt dat de Nederlandse componist Theo Verbey op 60-jarige leeftijd is overleden. Door het droevige nieuws stond het AVROTROS Vrijdagconcert van vrijdag 25 oktober in het teken van Verbey en klonken er drie werken die hij in opdracht van de concertserie heeft geschreven.

Verbey begon zijn carrière bij Peter Masseurs aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in de jaren tachtig zijn trompetopleiding startte. Hij begon met muziektheorie, maar stapte over op compositie bij Jan van Vlijmen en Peter Schat. Zijn studiewerk, een orkestratie voor groot orkest van Bergs 'Sonate op. 1', werd meteen uitgevoerd door het Koninklijk Concertgebouworkest. Het betekende direct zijn doorbraak. Hij schreef voor zowel kleine bezettingen als grote ensembles en orkestwerken en was bekend om zijn klassieke muzikale taal en getalsmatige verhoudingen. In opdracht van omroepen en orkesten maakte Verbey orkestraties, maar hij schreef ook veel eigen werk. In 2015 speelde het Radio Filharmonisch Orkest zijn werk voor koor en orkest 'Traurig wie der Tod' en veel van zijn werken zijn ook op cd verschenen. Een maand voor zijn dood leverde Verbey zijn laatste compositie in bij zijn uitgever: het werk 'Ariadne', geschreven in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij overleed onverwacht op 13 oktober 2019. 

Verbey voor het AVROTROS Vrijdagconcert

Theo Verbey schreef meerdere opdrachtwerken voor het AVROTROS Vrijdagconcert. Vrijdag 25 oktober 2019 klonken drie van deze werken op NPO Radio 4: 'Invitation to a beheading' en een arrangement van Janaceks 'Sonate voor piano' door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Claus Peter Flor en 'Traurig wie der Tod' door het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor o.l.v. James Gaffigan. 

Beluister 'Invitation to a beheading' van Theo Verbey
Beluister 'Sonate voor piano, "Sonáta 1.X.1905"' van Leoš Janáček (arr. Theo Verbey)
Beluister 'Traurig wie der Tod' van Theo Verbey - deel 1 en deel 2

Deel dit artikel