Weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid: dat is de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek. Presentatrice Jet Berkhout daagt jonge musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. De Noorse Kristina Vårlid gaat de uitdaging aan. Kristina speelt gitaar, en hoé. In 2017 won ze het Grachtenfestival en in 2018 nam ze haar debuutalbum op. Voor De Muziekfabriek maakte ze een meditatieve en rustgevende gitaarversie van Pärts 'Spiegel im Spiegel'. Ogen dicht en relaxen maar.

Meer over Kristina Vårlid

De Noorse Kristina O. Vårlid (1994) studeerde cum laude af aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, onder docente Sabrina Vlaskalic. In Oslo leert ze nu door voor haar Master in Music Performance. Ze speelt gitaar sinds haar achtste en was elf toen ze op de vooropleiding van het Conservatorium werd toegelaten. Naast klassiek gitaar speelt ze jazzpiano, kerkorgel en zingt ze. 

De Muziekfabriek hoor je elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4. De rubriek Vrij Spel zit in de uitzendingen op zaterdag. 

Deel dit artikel