Van 10 t/m 14 juni 2019 staat NPO Radio 4 volledig in het teken van Wolfgang Amadeus Mozart. Waarom? Nou, eigenlijk maar om één reden: van Mozart krijgen we nooit genoeg! De hele week hoor je in de radioprogramma's de mooiste pianosonates, symfonieën, strijkkwartetten en opera's van zijn hand. Vrijdag 14 juni wordt de ultieme Mozart Top 50 uitgezonden. 

“Mozart is vaak de eerste componist die bij je opkomt als je aan klassieke muziek denkt”, zegt Simone Meijer, zendermanager van NPO Radio 4. “Hij was een wonderkind dat uitgroeide tot een veelzijdig componist: pianosonates, opera’s, symfonieën, strijkkwartetten… Mozart componeerde meer dan 600 werken in ongeveer dertig jaar tijd. Hij was ook een fascinerend persoon, geestig, flamboyant en excentriek. Dat alles biedt voldoende ingrediënten om een week lang bij Mozart stil te staan.”

De Mozart Top 50

Een Mozartweek is natuurlijk niks zonder muziek, dus NPO Radio 4 gaat op zoek naar de 50 allermooiste werken van de Oostenrijkse componist. Keuze genoeg, want de stemmer kon kiezen uit álle werken die hij ooit heeft geschreven. De grote winnaar van de lijst is Mozarts fantastische 'Requiem'. De Top 50 wordt op vrijdag 14 juni van 9:00 tot 19:00 uur uitgezonden op NPO Radio 4.

Bekijk de Mozart Top 50


Wolfgangs woorden en meer mooi Mozart

Naast de Top 50 hoor je gedurende de week onder meer de rubriek 'Wolfgangs Woorden', waarin acteur Owen Schumacher brieven van Mozart voorleest. Mozart schreef deze boeiende en vaak ook heel grappige brieven tijdens zijn tours door Europa. De brieven zijn ook als podcast te beluisteren. Daarnaast hoor je bij De Klassieken elke dag een bijzondere uitvoering van een Mozartwerk op de piano, uitgekozen door de pianisten zelf, en laat pianiste en zangeres Valentina Tóth 's avonds in Opium haar muzikale columns horen.

Deel dit artikel