Deze Rococo variates van Tsjaikovski zijn hèt visitekaartje van de virtuoze cellist. Hiermee zet de Nederlandse celliste Ella van Poucke (1994) de toon als artist in residence bij het AVROTROS Vrijdagconcert (seizoen 2022-2023). 

Tsjaikovksi eert Mozart

Veel had Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893) niet op met de componisten van het zogenaamde ‘Machtige Hoopje’, een vijftal klassieke componisten dat zich inzette voor meer volksmuziek van eigen bodem. Nee, Tsjaikovski, bleef liever een negentiende-eeuwse academicus met een nette conservatoriumopleiding en een hang naar de verfijnde Parijse cultuur. Het thema van zijn Rococo variaties maakte Tsjaikovski in de stijl van zijn idool Mozart. Heel klassiek dus, maar o zo gevaarlijk: het nestelt zich in je brein en het wil er niet meer uit. Het thema vormt het uitgangspunt voor de acht variaties, die een grote uitdaging vormen voor elke cellist.

Ella van Poucke, artist in residence bij het AVROTROS Vrijdagconcert

De jonge Nederlandse celliste Ella van Poucke (1994) brengt als artist in residence extra kleur in seizoen 2022-2023 van het AVROTROS Vrijdagconcert. Haar bijzondere kwaliteiten als solist en als kamermusicus komen in vier concerten volledig tot hun recht. Eerder nam Ella deel aan het talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert!

Toegift

Ella trakteert ons op een toegift: Sarabande uit Cello suite nr. 2 van Johann Sebastian Bach.

Deel dit artikel