Het kunst- en cultuurprogramma Opium (NPO Radio 4) is genomineerd voor de Zilveren Reissmicrofoon, de prijs voor het beste radioprogramma van het jaar. Ook viert het programma zijn 30-jarige jubileum! En daarmee luiden ze een nieuwe fase in met een nieuwe uitzendtijd, een vaste presentator en een podcast.

UPDATE: In Beeld en Geluid in Hilversum is vrijdag 10 september 2021 de Zilveren Reissmicrofoon uitgereikt aan NRC podcasts.

Annemieke Bosman: 'Wat ontzettend leuk dat Opium, van AVROTROS, genomineerd heeft mogen zijn voor de Zilveren Reissmicrofoon en wat jammer dat we hem niet hebben gewonnen! Nu moesten we het natuurlijk wel opnemen tegen kandidaten van formaat; Van harte gefeliciteerd NRC podcasts!

Dertig jaar bestaat Opium nu, en we mogen wel zeggen dat we op de schouders staan van reuzen: Matthijs van Nieuwkerk, Petra Possel, Hans Smit, Mieke van der Weij - allemaal hebben ze ons programma gepresenteerd. Er is in de loop van die dertig jaar wel een hoop veranderd: zeker in het laatste decennium is er nietsontziend bezuinigd in de cultuursector en is kunst door beleidsmakers afgedaan als ‘hobby’. Ik zou zeggen: een strijkijzer is nuttig, maar kunst is nódig. Kunst is geestverruimend; in kunst delen we onze ervaringen, kunst verbindt ons met elkaar en maakt ons empathisch, kunst vertelt ons iets over de tijd waarin we leven, in kunst vinden we andere perspectieven.

Al dertig jaar biedt ons radioprogramma een podium aan al die mensen die met hun verbeeldingskracht en hun talent onze wereld mooier maken, ons raken en aan het denken zetten. We doen dat in een hoekje dat we moeten verdedigen, maar we doen dat vol goede moed. Ook zonder Zilveren Reissmicrofoon op zak, maar met deze eervolle nominatie, blijven we gemotiveerd om ons beste beentje voor te zetten en er nog eens dertig jaar aan vast te knopen!'

Opium neemt de luisteraar mee in de wereld van films, kunst, theater en literatuur. De items worden geflankeerd door de mooiste klassieke muziek. Opium is te beluisteren op werkdagen van 22.30 uur tot 00.00 uur bij AVROTROS op NPO Radio 4. Het programme wordt gepresenteerd door Annemieke Bosman, Jan Mom en Andrea van Pol.

Nominatie Zilveren Reissmicrofoon 2021

‘Ze doen wat radio moet doen. Ze nemen ons mee naar musea en bioscopen en laten ons schrijvers, dichters en componisten ontdekken van wie we nog nooit hadden gehoord. Opium verrijkt ons leven.' Zo luiden de lovende woorden van de jury bij de bekendmaking van de nominaties voor de Zilveren Reissmicrofoon. Op 10 september vindt de uitreiking van deze prestigieuze prijs plaats.

blockquote
Een aanrader voor een ieder die niet piekerend over op de televisie uitgevent wereldleed rustig en verrijkt wil gaan slapen.
Uit het juryrapport
Opium.jpg
Presentatoren Jan Mom, Andrea van Pol en Annemieke Bosman 
Opium.jpg

Jubileumfeestje met twee speciale uitzendingen

In het najaar komt Opium met twee speciale jubileumuitzendingen vanuit respectievelijk Tilburg en Groningen. Met extra aandacht voor kunst en cultuur uit deze regio’s blijft Opium trouw aan haar doel om Nederland kennis te laten maken met al die getalenteerde kunstenaars en makers die ons land rijk is. 

Nieuwe tijd, vaste presentator en vaste thema’s

Opium is een programma met een rijke historie, maar wil ook relevant blijven in een veranderend medialandschap, evoluerend luistergedrag en een sector die steeds verder innoveert. Vanaf 1 januari 2022 verhuist Opium naar een ander tijdstip en is dan vijf werkdagen te horen van 19.00 uur tot 20.00 uur, met vaste presentator Annemieke Bosman. Iedere dag krijgt een vast thema; boeken, podiumkunsten / theater, beeldende kunst, film, jong talent en podcasts krijgen allemaal een plek in de weekprogrammering. 

Podcast De Klassieke Bibliotheek

Daarnaast lanceert het programma op 11 september de podcast De Klassieke Bibliotheek. Veel schrijvers gebruiken klassieke muziek in hun boeken. Een personage wordt bijvoorbeeld geïntroduceerd via zijn favoriete pianosonate, de spanning wordt opgevoerd met een opzwepend strijkkwartet of de hoofdpersoon is getuige van een legendarisch concert. Maar die muziek hoor je er niet bij. 

Ariane Schluter en Mathijs Deen lezen in de podcast fragmenten voor uit boeken die vol staan met de mooiste klassieke muziek. Annemieke Bosman voorziet de romans van een soundtrack. Zij laat horen hoe aria's, sonates, symfonieën en partita's klinken in het werk van topschrijvers als Jan Brokken, Olga Tokarczuk, Julian Barnes, Margriet de Moor en Anna Enquist. 

De Klassieke Bibliotheek is vanaf 11 september te beluisteren via je favoriete podcastplatform.

Deel dit artikel