Van kamermuziek in de binnenstad van Utrecht tot een ontroerend 'Requiem' in een botanische tuin: de zomer van 2018 biedt weer prachtige festivals en mooie concerten om klassiek de zomer door te komen. Enkele concerten zijn tevens op NPO Radio 4 te horen of naderhand te bewonderen op het YouTube-kanaal van AVROTROS Klassiek.

Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht
27 juni t/m 1 juli 2018, op tien verschillende locaties in Utrecht
Eind juni barstte in Utrecht de vijftiende editie van het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht los - voor de tweede keer onder de bezielende leiding van celliste Harriet Krijgh. In TivoliVredenburg en bijzondere Utrechtse locaties als sterrenwacht Sonnenborg en houtzagerij Molen de Ster kwamen fantastische internationale musici samen. Zo stonden onder meer violiste Simone Lamsma, pianisten Lucas en Arthur Jussen, violiste Candida Thompson, bariton Benjamin Appl en cellist Victor Julien-Laferrière op het podium. Wat stond er op het programma? Kamermuziek natuurlijk! Kijk de avondconcerten door Harriet Krijgh & Friends terug.

Harriet Krijgh op het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht
Artistiek leider Harriet Krijgh
Harriet Krijgh op het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht

Wonderfeel
20, 21 en 22 juli 2018, op landgoed Schaep en Burgh in ’s-Graveland
Voor de vierde keer werd landgoed Schaep en Burgh in ’s-Graveland drie dagen lang omgetoverd tot het grootste klassieke buitenfestival van Nederland. De zeven podia werden bezet door internationale musici als violiste Isabelle van Keulen, musicus Julien Libeer, Slagwerk Den Haag, Holland Baroque, het Nederlands Blazers Ensemble en nog véél meer. Van barok en minimal tot jazz en wereldmuziek - met meer dan 130 optredens door 350 musici was er altijd wel wat te doen. Daarnaast kon je genieten van foodtrucks, workshops en kindervoorstellingen.

Een interactief concert tijdens festival Wonderfeel
Een interactief concert tijdens festival Wonderfeel
Een interactief concert tijdens festival Wonderfeel

NPO Radio 4 op Wonderfeel
Vrijdag 20 juli 2018 was NPO Radio 4 de gehele dag aanwezig op Wonderfeel. Op de zender hoor je de hele dag live concerten, interviews en reportages. Zaterdag en zondag werd er een aantal concerten opgenomen.

Hortus Festival
25 juli t/m 11 augustus 2018, in de botanische tuinen van Amsterdam, Utrecht, Leiden, Wageningen en de Zweedse kerk in Rotterdam
Het groenste klassieke zomerfestival van Nederland is geheel vernieuwd! De zes avondconcerten werden deze vijftiende editie vervangen door complete festivaldagen, inclusief gratis mini-optredens, componeerworkshops en zowel een middag- als avondconcert. In de oranjerieën en palmenkassen van de Hortus Botanicus in Amsterdam, de Oude Hortus in Utrecht, de Hortus Botanicus in Leiden, het Belmonte Arboretum in Wageningen en de Zweedse Kerk in Rotterdam klonk prachtige muziek, geïnspireerd door de dood. “De dood is al eeuwenlang een grote inspiratiebron voor zoveel componisten. En volgens de Duitse filosoof Schopenhauer kunnen we door de muziek die zij schreven de essentie van het leven doorgronden”, aldus pianist en dirigent Maarten van Veen, artistiek leider van het Hortus Festival. Bekende namen als het Berlage Saxophone Quartet, het Ragazze Quartet, het Hortus Ensemble en het DoelenEnsemble waagden zich samen met briljante solisten aan werken van onder anderen David Lang, Schubert, Sjostakovitsj en Rachmaninov.

Pianist en dirigent Maarten van Veen op het Hortus Festival
Pianist en dirigent Maarten van Veen op het Hortus Festival
Pianist en dirigent Maarten van Veen op het Hortus Festival

Delft Chamber Music Festival
26 juli t/m 5 augustus 2018, in en rondom de historische binnenstad van Delft
De binnenstad van Delft stond eind juli voor de 22e keer volledig in het teken van kamermuziek. Het sfeervolle festival, onder de artistieke leiding van violiste Liza Ferschtman, combineerde herkenbaar en populair repertoire met verrassende en avontuurlijke werken. Het thema in 2018 was de liefde, met als titel ‘Jij en ik’. De twintig concerten werden verzorgd door onder anderen het ensemble Calefax, violist Niek Baar en pianist Ben Kim, harmoniumspeler Dirk Luijmes en zangeres Rosanne van Sandwijk.

Delft Chamber Music Festival
Delft Chamber Music Festival
Delft Chamber Music Festival

Festival Oude Muziek Utrecht
24 augustus t/m 2 september 2018, op verschillende plekken in Utrecht
Duik in het Bourgondische Leven van de 14e en 15e eeuw! Het Festival Oude Muziek Utrecht richt zich in 2018 op de Frans-Vlaamse polyfonie, een stroming die zich door de rijke hofcultuur van bourgondische hertogen door heel Europa verspreidde. De Vlaamse musicus Björn Schmelzer is curator van het festival en heeft een spectaculair programma in elkaar gezet. Grenon, Tapissier, Vide - het zijn vrij onbekende namen, maar de moeite waard om in de spotlights te zetten. Eén van de bekendste Bourgondiërs is Jean-Philippe Rameau. Hij wordt geëerd met een bijzondere Nederlandse première van zijn werk ‘Les Boréades’, uitgevoerd door Collegium 1704.

Festival Oude Muziek Utrecht in TivoliVredenburg
Festival Oude Muziek Utrecht in TivoliVredenburg
Festival Oude Muziek Utrecht in TivoliVredenburg

Opnames van de concerten
AVROTROS is meerdere avonden aanwezig in TivoliVredenburg, en zelfs een keer in de Domkerk, om concerten op video te registreren. Zo wordt zondag 26 augustus 2018 het concert door Cantar Lontano en Capella de la Torre opgenomen en wordt ook het slotconcert op zondag 2 september 2018 door Capriccio Stravagante o.l.v. Skip Sempé vastgelegd. De opnames zijn naderhand te bekijken op het YouTube-kanaal AVROTROS Klassiek.

Deel dit artikel