De wekelijkse download van Het Zondagochtend Concert is nummer twee van twee jeugdige 'Serenades' van de Duitse componist Johannes Brahms. Eind 2017 klonk in de Grote Zaal van het Koninklijk Concertgebouw dit werk in een prachtige uitvoering door het Luzerner Sinfonieorchester o.l.v. James Gaffigan. Download het werk nu gratis!
 

Een perfectionistisch wonderkind

Brahms werd in een Duitse sloppenwijk geboren, als kind van een cafémuzikant en een kleermaakster. De twee ouders ontdekten Johannes’ talent al vroeg en op zijn zevende begon hij met pianoles. Tijdens een optreden werd hij opgemerkt door een Amerikaans impresario, dat hem naar Amerika stuurde voor lessen. Op zijn vijftiende groeide zijn liefde voor componeren en schreef hij zijn eerste officiële werk: het ‘Scherzo in es-klein’. Omdat hij zo’n ontzettende perfectionist was, heeft hij veel van zijn eigen werk vernietigd. Gelukkig is er nog genoeg over en hebben we een aardig oeuvre om van te genieten. Twee vroege werken zijn zijn ‘Serenades, op. 11 en op. 16’.

Serenades voor orkest

De twee ‘Serenades’ waren Brahms’ eerste pogingen tot het schrijven van een orkestwerk. Na de dood van Schumann in 1856 had Brahms voor het eerst eigen toegang tot een orkest en daar maakte hij graag gebruik van. Met dit orkest oefende hij voor zijn toekomstige grote symfonieën (met als grootste droom net zo groot te worden als symfoniekoning Beethoven) door wat lichtere stukjes te schrijven - de ‘Serenades’. Naar verluid kreeg Clara Schumann, de weduwe van de net overleden Robert Schumann, de tweede ‘Serenade’ toegestuurd en was ze erg content mee.

Clara Schumann en Johannes Brahms
Clara Schumann en Johannes Brahms

Gratis download (verlopen)

Helaas, de download is maar een week beschikbaar en inmiddels verlopen! Kijk op www.avrotros.nl/klassiek voor de meest recente download die wordt aangeboden.

Deel dit artikel