Jubelend en kwetsbaar, solistisch en harmonieus: het 'Pianokwartet in Es, op.47' van Schumann heeft het allemaal. Het Cristofori Pianokwartet speelde het werk in 2010 in Het Koninklijk Concertgebouw. Het prachtige concert is nu gratis te downloaden!

Schumanns pianokwartetjaar

Robert Schumann schreef zijn ‘Pianokwartet, op. 47’ - niet geheel toevallig - in zijn kamermuziekjaar. Na een periode vol liederen en een periode van symfonieën, stond 1842 voor de componist volledig in het teken van kamermuziek. Zijn carrière is vrij duidelijk in te delen in verschillende genres. In het kamermuziekjaar schreef Schumann veel trio’s, kwartetten en kwintetten, veelal geïnspireerd door Mozart en Beethoven. Een hoogtepunt uit deze periode is het ‘Pianokwartet’ voor piano, viool, altviool en cello. Hij schreef het met zijn vrouw Clara in het achterhoofd, maar droeg het werk op aan zijn beschermheer Mathieu Wielhorski.

Vol contrasten

Het 'Pianokwartet' ging in 1844 in première in Leipzig. Clara en Mathieu Wielhorski speelden mee, samen met violisten Ferdinand David en Niels Gade. Het werk groeide al snel uit tot een publiekslieveling, mede door de vele contrasten - delen van het werk zijn uiterst kwetsbaar, tegenover een jubelende en feestelijke finale. Allevier de instrumenten krijgen bij dit werk de volledige vrijheid om te laten zien wat ze kunnen, maar komen ook harmonieus perfect weer samen.

Laat je ook verrassen door Schumanns 'Pianotrio':

Gratis download (verlopen)

De gratis download is inmiddels helaas verlopen. Kijk op www.avrotros.nl/klassiek voor de meest recente download.

Deel dit artikel