Weg van die bladmuziek en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid. Dat is de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek, gepresenteerd door Jet Berkhout. Jonge, getalenteerde musici pakken de bladmuziek van een bekend klassiek werk en maken er een eigen variant van. Zaterdag 24 november 2018 was het de beurt aan Duo De Thuiskomst, bestaande uit violiste Quirine van Hoek en accordeoniste Ellen Zijm. Samen stortten ze zich op de kroningshymne 'Zadok the Priest' van Georg Friedrich Händel. De vierstemmige Engelstalige hymne is vooral bekend als Champions League-melodietje, maar Quirine en Ellen maken er een spetterende eigen versie van. Kijk mee!

Meer over Duo De Thuiskomst

Quirine van Hoek en Ellen Zijm leerden elkaar kennen op de middelbare school en kwamen er al snel achter dat ze beiden een grote passie voor muziek deelden. Toen bleek ook nog eens dat de combinatie van viool en accordeon verrassend goed klonk, en duo ‘De Thuiskomst’ was geboren. Samen maken ze thematische programma’s die je meenemen naar een bepaalde tijd en sfeer - zo namen ze de luisteraars mee naar Iberische plaatsjes met ‘De Thuiskomst in Spanje’ en reisden ze terug in de tijd met het programma ‘Thuiskomst in de vroege barok’. Naast hun programma’s zijn ze gek op het vinden van bijzondere werken voor hun brede repertoire. Eén van hun specialiteiten is met de verrassende combi van hun twee instrumenten een nieuw licht laten schijnen op bestaande werken. En laat dat nou precies de insteek van Vrij Spel zijn!

De Muziekfabriek hoor je elke dag van 12:00 tot 14:00 uur op NPO Radio 4. De rubriek Vrij Spel zit in de uitzendingen op zaterdag. 

Deel dit artikel