Ensemble Concerto Köln o.l.v. violist Evgeny Sviridov, traversospeler Cordula Breuer en klavecimbelspeler Wiebke Weidans spelen het 'Brandenburgs Concert nr. 5' van Johann Sebastian Bach in Het Concertgebouw te Amsterdam. Het concert wordt afgesloten met een speelse toegift: Bachs 'Badinerie'.

De ‘Brandenburgse Concerten’ van Bach - een bijnaam die werd verzonnen door musicoloog en Bachbiograaf Philipp Spitta - is een verzameling van zes concerten. Elk van de zes delen is voor een wisselende instrumentale bezetting. Bach zelf noemde zijn reeks Six Concerts avec plusieurs instruments en droeg ze op aan de Markgraaf van Brandenburg, Christian Ludwig. Bach schreef ze niet in opdracht, maar uit eigen motivatie. Het ‘Concert nr. 5’ is een aparte in de reeks: niet eerder krijg de klavecimbel zo’n grote solorol in een klassiek stuk. De cadens voor het instrument duurt maar liefst 64 maten. In dit Zondagochtend Concert verzorgt klavecimbelspeler Wiebke Weidans het prachtige solodeel.


Meer over het concert

Op het programma:
Johann Sebastian Bach - Brandenburgs Concert nr. 5 in D-groot, BWV 1050
Johann Sebastian Bach - Badinerie (toegift)

De uitvoerenden:
Concerto Köln
Evgeny Sviridov [viool en muzikale leiding]
Cordula Breuer [traverso]
Wiebke Weidans [klavecimbel]

Opname: Zondag 21 april 2019, live in Het Concertgebouw te Amsterdam. Het concert is onderdeel van Het Zondagochtend Concert, een serie van AVROTROS en NPO Radio 4.

Deel dit artikel