Goed nieuws: het door de coronamaatregelen afgelaste Mahler Festival 2020 gaat in 2021 in de herhaling.

In mei 2020 zouden tien dagen lang de tien symfonieën van Mahler te horen zijn in de Grote Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam. Door de maatregelen werd dit plan geannuleerd en vond het festival als alternatief online plaats. Twee dagen na de laatste festivaldag maakte Het Concertgebouw bekend dat er in 2021 een light-versie van het Mahler Festival zal plaatsvinden.


Zes symfonieën en de terugkeer van Rattle

Tijdens deze nieuwe editie zijn de symfonieën 1 tot en met 6 te horen. De aftrap klinkt op dinsdag 18 mei 2021, met de 'Kindertotenlieder' en 'Symfonie nr. 5' door het Concertgebouworkest o.l.v. Fabio Luisi.

Op woensdag 19 mei speelt de Hong Kong Philharmonic o.l.v. Jaap van Zweden 'Symfonie nr. 1', op donderdag 20 mei speelt de Münchner Philharmoniker o.l.v. Valery Gergiev 'Symfonie nr. 4', op vrijdag 21 mei speelt het London Symphony Orchestra 'Symfonie nr. 6', op zaterdag 22 mei speelt het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks 'Symfonie nr. 3' en op zondag 23 mei speelt het Boedapest Festival Orkest o.l.v. Iván Fischer 'Symfonie nr. 2'. Daarnaast klinken ook enkele liederen van Mahler, waaronder 'Das Lied von der Erde' en delen uit 'Des Knaben Wunderhorn'

De terugkomst van Sir Simon Rattle is in het bijzonder een unieke gebeurtenis. Bij het tweede Mahler Festival in 1995 dirigeerde hij Mahlers 'Symfonie nr. 7'. Rattle: "Het is enorm inspirerend om weer na te denken over musiceren en iets te hebben om naar uit te kijken in deze onzekere tijden."

Een dubbel gevoel

Directeur van Het Concertgebouw Simon Reinink is trots op het programma voor 2021, maar houdt ook een slag om de arm. "Naast het symfonische programma in de Grote Zaal worden in de Kleine Zaal ook alle liederen van Mahler ten gehore gebracht door tien jonge talentvolle zangers, geselecteerd en begeleid door de internationaal vermaarde pianist Julius Drake. Tegelijkertijd blijft de situatie als gevolg van de Corona-crisis voorlopig onzeker. We zullen moeten afwachten of we in mei volgend jaar weer up & running zijn”. Ook AVROTROS zal weer betrokken zijn bij de nieuwe editie van het Mahler Festival.

Deel dit artikel