Normaal gesproken speelt saxofonist Tom Sanderman vooral nieuwe muziek van levende componisten - maar voor De Muziekfabriek maakt hij graag een uitzondering. In de rubriek Vrij Spel neemt hij de noten van Beethovens grootse 'Ode an die Freude' - het slotkoor van de 'Symfonie nr. 9' - en maakt hij er een fantastische minimal versie van. Weer eens wat anders.
 

Weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid: dat is de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek. Presentatrice Jet Berkhout daagt elke week jonge musici uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. 

Het Europese volkslied

Er zijn weinig symfonieën bekender dan de ‘Negende’ van Ludwig van Beethoven. De Duitse componist schreef het werk in 1823, toen hij al jaren volledig doof was. Vooral het slotkoor van het werk is bekend: ‘Ode an die Freude’ is een koorfinale als geen ander, geschreven voor groot orkest, vier solisten en vier koorstemmen. Hij schreef het werk - de laatste symfonie van zijn hand - voor de koning van Pruisen, Frederik Willem III. In 1972 koos de Raad van Europa het thema van Beethovens slotkoor voor het Europese volkslied. Dat kwam vooral door het thema, ‘ode aan de vreugde’, want volgens de raad vertegenwoordigde dit “de universele taal van de muziek, de idealen van vrijheid, vrede en solidariteit waarvoor Europa staat”. Dirigent Herbert von Karajan schreef een aantal arrangementen van het werk. Sinds 1985 is het het officiële volkslied van de Europese Unie.

Saxofonist Tom Sanderman

Tom Sanderman is solosaxofonist, speelt in zijn eigen opgerichte ensemble VONK én is lid van het Haags Saxofoonkwartet. Tom is gek op moderne muziek en speelt vaak gloednieuwe composities, die hij soms zelf bij moderne componisten bestelde. Hij studeerde bij Ties Mellema en Niels Bijl en won in 2015 de Jacques de Leeuw Award. In 2016 bracht hij zijn eerste solo-album uit: The River Beneath Us, met werk van onder anderen Terry Riley en Philip Glass.

Deel dit artikel