Het Ricciotti ensemble is een groep van 45 jonge, enthousiaste, grenzeloze en superflexibele musici. De strijkers, blazers, slagwerkers en dirigent vertrokken zaterdag 4 mei 2019 per bus naar de studio van NPO Radio 4, waar normaal gesproken zo’n… maximaal acht mensen inpassen. Elke centimeter van de studio werd zinnig benut en de musici gingen tijdens de live uitzending van De Muziekfabriek de uitdaging aan: een nieuwe versie maken en spelen van de 'Habanera' uit Bizets opera ‘Carmen’.

Weg van die klassieke noten en op zoek naar een eigen, persoonlijk geluid: dat is de rubriek Vrij Spel van het NPO Radio 4-programma De Muziekfabriek. Presentatrice Jet Berkhout daagt jonge musici elke week uit om een klassiek stuk nieuw leven in te blazen. 

Het Ricciotti ensemble

De musici van het Ricciotti ensemble spelen vooral symfonische muziek, en proberen mensen te bereiken die normaal gesproken nooit of nauwelijks in aanraking komen met live klassiek. Het ensemble wil mensen dichter bij elkaar brengen en hun motto is: ieder mens heeft een gelijk recht op muziek. Op elk vlak zijn ze uniek en net even anders: van de concertpraktijk tot de locatie en het publiek. Op bijzondere plekken proberen ze directe interactie met het publiek te bereiken. Als die interactie ervoor kan zorgen dat zowel de luisteraars als de musici zich comfortabel voelenen, dan is het optreden wat betreft het ensemble geslaagd.

Deel dit artikel