Zondagochtend 2 november 2014 zong het Groot Omroepkoor o.l.v. Sigvards Klava prachtige koormuziek van Rachmaninov in Het Concertgebouw. Kijk het concert terug!


Sergei Rachmaninov
Als kleine jongen werd Sergei Rachmaninov al betoverd door kerkmuziek. Instrumenten waren taboe in de Russisch-Orthodoxe kerk, maar koren konden volop van zich doen horen. Naar verluidt vroeg oma Rachmaninov na afloop van de dienst of haar kleinzoon de melodieën thuis op de piano wilde naspelen. Later vonden deze thema’s hun weg naar zijn symfonische muziek en pianowerken. Maar ook schreef hij, in navolging van zijn voorbeeld Tsjaikovski, zélf nieuwe kerkmuziek. Rachmaninovs Vespers zou een van zijn meest geliefde composities worden.

Liturgie van Johannes Chrysostomus
Zondag 2 november zong het Groot Omroepkoor Rachmaninovs 'Liturgie van Johannes Chrysostomus'. Minder bekend dan de 'Vespers', maar zeker zo bijzonder. Het is een zeer afwisselend werk. In sommige delen zijn de invloeden uit de traditionele Russisch-orthodoxe kerkmuziek duidelijk aanwezig, in andere spreekt Tsjaikovski’s geest een woordje mee. Terwijl Rachmaninovs Liturgie in kerkelijke kringen werd afgewezen, omdat die als te ‘modern’ werd ervaren, viel het werk in de concertzaal wél in goede aarde.

Concertinformatie
Sergei Rachmaninov: Liturgie van St. Johannes Chrysostomus
Groot Omroepkoor o.l.v. Sigvards Klava
Opname: Het Zondagochtend Concert van zondag 2 november 2014 in Het Concertgebouw te Amsterdam.

Deel dit artikel