Op woensdag 11 april 2018 is het precies 130 jaar geleden dat Het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam haar deuren opende. Het majestueuze muziektheater is niet meer weg te denken uit onze hoofdstad en ook NPO Radio 4 en AVROTROS zijn er vaak te vinden. Hoe is het allemaal begonnen?

Openingsfeest: een muzikale potpourri

Het feestelijke openingsconcert, met werken van Haydn, Händel, Wagner en Beethoven, was koersbepalend voor de eerste jaren van het Concertgebouw. De muziek klonk prachtig in de Grote Zaal, maar het was nog lastig om in alle stilte te genieten: in de zaal stonden tafeltjes en stoeltjes waar men kon eten en drinken. De eerste dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest, Willem Kes, zorgde er uiteindelijk voor dat de tafeltjes naar de foyer verdwenen en de muziek weer de hoofdtoon voerde.

blockquote
Het gebouw - dat was voor mij een kerk.
Mevr. Polak (echtgenote A. Polak, eerste violist 1894-1934)

Pioniersjaren

Het Koninklijk Concertgebouworkest en Beeld en Geluid maakten vijf jaar geleden de documentaire 'Het Concertgebouw 125 jaar - 1888-1899 De pioniersjaren van Het Concertgebouw'. Duik in de geschiedenis van het geliefde theater:

Meer NPO Radio 4 vanuit Het Koninklijk Concertgebouw:

Deel dit artikel