De levenswandel van edelman Don Quichot is meerdere malen op muziek gezet. Beluister de playlist met verschillende uitvoeringen.

De schrijver van Don Quichot, Cervantes overleed op 23 april 1616. In 1597 begon Cervantes, terwijl hij in Sevilla gevangen zat wegens onbetaalde schulden, met het schrijven van het boek Don Quichot. In 1605 publiceerde hij het eerste deel: 'El Ingenioso Hidalgo Don Quixote de la Mancha'. Het tweede deel van Don Quichot verscheen pas 10 jaar later, in 1615.

De hoofdpersoon in Don Quichot is een oude maar idealistische dwaas die, geholpen door zijn knecht Sancho Panza, ten strijde trekt tegen allerlei (vermeend) onrecht. Dat Don Quichot behoorlijk in de war is blijkt als hij herbergen aanziet voor kastelen, windmolens voor reuzen en een kudde schapen voor een leger. Maar zijn waanideeën stuiten steevast op de nuchterheid, de voorzichtigheid en de spreekwoorden van Sancho. Deze botsing tussen de ideale en fictieve wereld van Don Quichot en de werkelijke wereld van Sancho is een hoofdthema van het boek en meteen ook de bron van een groot deel van zijn humor.

Het verhaal inspireerde veel componisten, waaronder Jacques Ibert, Richard Strauss, Jules Massenet en Maurice Ravel. Beluister de mooiste uitvoeringen in de playlist.

Deel dit artikel