Maandag 15 april 2019 brak er in Parijs een grote brand uit in de Notre-Dame, de wereldberoemde kathedraal op het Île de la Cité in het centrum van de stad. Veel van de kerk is verloren gegaan - het dak en de torenspits zijn tijdens de hevige brand ingestort - maar een deel van het gebouw uit de 12e eeuw kon worden gered. Een dag na de brand bleek dat ook het befaamde orgel van de kathedraal bewaard is gebleven, tot grote opluchting van vele liefhebbers. Uitvoeringen op het gigantische orgel zijn wereldwijd erg geliefd, onder andere door de geweldige akoestiek: als je in de Notre-Dame een noot speelt, blijft de klank zo'n acht tot negen seconden hangen. 

clock update 16 apr 2019, 15:51
Un petit miracle

Dinsdagavond werd bekend dat het historische orgel niet is verbrand, maar wel schade heeft opgelopen door de hoge waterdruk. Volgens de woordvoerder van de Notre-Dame is de beperkte schade een "petit miracle" - een klein wonder.

Het orgel werd in 1860 gebouwd door de vernieuwende Franse orgelbouwer Aristide Cavaillé-Coll. Sommige delen van het orgel zijn zelfs nog ouder en stammen uit het jaar 1800. Orgelcomponisten als César Franck en Olivier Messiaen lieten zich inspireren door het instrument, dat meer dan 7000 pijpen (verspreid over 111 registers) heeft, 56 toetsen op vijf klavieren en een pedaalklavier met 32 pedalen. Eind 20e eeuw heeft het orgel een grootse renovatie ondergaan. De oorspronkelijke elektro-pneumatische registratietechniek (samengeperste lucht die elektrisch wordt aangestuurd) werd vervangen door LAN-bekabeling. Deze kabels, in totaal zo'n 500 meter lang, voorzien het orgel tegenwoordig van lucht. Ook werden er tijdens de renovatie horizontale pijpen aan de constructie toegevoegd, een soort Spaanse trompetten. 


Organisten van de Notre-Dame

Het orgel heeft op het moment vier titulaires des grands orgues: Yves Devernay, Philippe Lefèbvre, Jean-Pierre Leguay en Olivier Latry. Latry, de bekendste van het stel, was in 1985 de opvolger van Pierre Cochereau, die weer de opvolger was van Léonce de Saint-Martin. Latry is naast titulair organist van de Notre-Dame ook hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Parijs en staat bekend om zijn interpretaties van de orgelwerken van Olivier messiaen.

Deel dit artikel