Op vrijdag 18 september 2015 ging in het Utrechtse TivoliVredenburg het nieuwe seizoen van de serie AVROTROS Vrijdagconcert van start. De serie is de voortzetting (onder een nieuwe naam) van de succesvolle en drukbezochte Vrijdag van Vredenburg.

In het openingsconcert 'Oneindig galmen de klokken', door het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan, werden de ‘oude en nieuwe Russen’ met elkaar verenigd. Zo opende het concert met de beroemde kroningsscène uit Boris Godoenov van Moesorgski, die doorgalmd werd door klokgebeier. Het slotwerk, Kolokola van Rachmaninoff, stond zelfs geheel in het teken van de klokken. "Klokken begeleidden iedere Rus, van zijn kindertijd tot het graf, en geen componist kon aan hun invloed ontsnappen, ook ik niet", aldus de herinnering van componist Rachmaninoff aan zijn jonge jaren in het oude Rusland.

Van verstilde, maar intense kracht is de compositie die Arvo Pärt maakte toen hij hoorde van het overlijden van de Engelse componist Benjamin Britten. Slechts gespeeld door strijkers en een klok, laat Pärt een enkele toonladder in mineur voortdurend in diverse canons variëren om zo de grootste Engelse componist van de twintigste eeuw te herdenken. Erna volgt een Nederlandse première met Dixi, van Giya Kantsjeli (*1935), de componist die in januari nog te gast was in De Vrijdag van Vredenburg, toen zijn Styx voor koor, altviool en orkest werd uitgevoerd. ‘Zolang er muziek klinkt, is er hoop’, vindt Kantsjeli denkend aan zijn verloren vaderland.

Voor het openingsconcert traden het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor aan, en drie vocale solisten. Op de bok stond de inmiddels vertrouwde Amerikaanse gastdirigent James Gaffigan. Voor de leden van het jubilerende Radio Filharmonisch Orkest was er extra reden voor feestvreugde vanwege het zeventigjarig bestaan van het orkest.

Uitvoerenden
Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. James Gaffigan
Groot Omroepkoor en Vlaams Radio Koor o.l.v. Klaas Stok
Marina Rebeka [sopraan]
Sergej Skorokhodov [tenor]
Andrej Bondarenko [bas]

Moessorgski / Sjostakovitsj: Kroningsscène uit Boris Godoenov

Pärt: Cantus in memoriam Benjamin Britten

Rachmaninoff: Kolokola (De Klokken)

Deel dit artikel