Leonard Evers, presentator van het AVROTROS Vrijdagconcert, wil de luisteraar laten ervaren dat nieuwe muziek niet ontoegankelijk is en dat er in de concertzaal iets unieks gebeurt.

Dit interview komt uit het magazine 'AVROTROS Klassiek presenteert Anton Spronk', behorende bij de debuut-cd van cellist Anton Spronk. Anton nam zijn debuut-cd op binnen het talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert!, waarin jong klassiek talent de kans krijgt hun eerste album op te nemen. Benieuwd naar de cd en het magazine? Word lid van AVROTROS Klassiek en krijg ze thuisgestuurd!

Word lid van AVROTROS Klassiek

Naam: Leonard Evers
Presenteert: AVROTROS Vrijdagconcert
Speelt: Componeert en dirigeert
Luistertip: Berliner Philharmoniker o.l.v. Kirill Petrenko in de Vijfde symfonie van Tsjaikovski
Muzikale zonde: Bachs Weihnachtsoratorium door de WDR-Big Band in een arrangement van Bill Dobbins

Je bent musicus. Wat doe je precies?
Ik ben componist en schrijf vooral veel voor het muziektheater en de opera. Ik hou enorm van dat genre omdat je daarin meerdere kunstvormen bij elkaar brengt: taal, toneel en muziek staan er naast elkaar. Verder ben ik dirigent. Het dirigeren van een orkest representeert het sociale in mij en is een fijne afwisseling met het in mijn eentje componeren op mijn zolderkamer.

Welk orkest dirigeer je?
Ik dirigeer losse projecten en ik ben artistiek leider van een orkest in São Paulo. De houding ten opzichte van klassieke muziek is in Brazilië behoorlijk conservatief. Het is een Europees exportproduct dat meegekomen is met de kolonisator en vooral voor de elite is. Orkesten zijn heel hiërarchisch en de programmering is behoudend. Het Orquestra Moderna bestaat uit een groep jonge musici die het graag anders willen. In ons orkest denken de musici mee over het repertoire en ontwikkelen ze zelf programma’s.

Kun je een voorbeeld noemen?
Jazeker, we werken nu al twee jaar met een groep dove kinderen die we samen met een kunstenaar of musicus laten werken met geluid. Een body-percussionist heeft ze in het begin fysiek aangeleerd om ritmes te voelen. Inmiddels kunnen ze samen met een computerprogrammeur elektronische geluiden maken en ordenen. We hebben die geluiden verwerkt tot composities en met mijn orkest uitgevoerd. Deze kinderen hebben een wereld leren kennen die voor hen niet bestond én ze kunnen daar inmiddels ook echt iets mee doen. Ik vind dat waanzinnig!

Hoe verschilt werken in Brazilië van Nederland?
In Nederland wordt alles eindeloos van tevoren gepland. In Brazilië is het vaak chaos. Dat heeft zijn nadelen, maar het biedt ook de kans om op heel korte termijn een project te bedenken, private sponsoren te zoeken en het project uit te voeren. Door de coronacrisis zie je dat flexibele werken nu ook in Nederland ontstaan. Artistieke projecten zijn vaak een soort onderzoek dat onderweg verandert, waarin je verrast wordt door inzichten en kansen die voorbijkomen. Ik denk dat kunst een tegengeluid kan zijn in onze doelgerichte en efficiënte samenleving. Artistieke processen passen niet altijd in een subsidieaanvraag of mal, maar kunnen wel leiden tot een alternatieve visie. Wat dat betreft hoop ik dat Nederland van de huidige crisis leert om iets flexibeler te zijn.

blockquote
Mijn enthousiasme om muziek met publiek te delen, valt helemaal samen.
Leonard Evers

En nu presenteer je het AVROTROS Vrijdagconcert.
Ja! De eindredacteur van AVROTROS NPO Radio 4 belde mij. Ze zei dat er een vacature was en dat ze aan mij moest denken. Ik ben een stemtest gaan doen in Hilversum en voordat ik het wist zat ik in Vredenburg te presenteren. Het is een soort driehoek – componeren, dirigeren, presenteren –  waarin mijn enthousiasme om muziek met publiek te delen, helemaal samenvalt. Stemgebruik, timing, een verhaal juist overbrengen: er valt nog veel te leren. Ik word daarin gecoacht door Hans van den Boom, Pierre Papa en leer interviewtechnieken bij Vanessa Lamsvelt van EenVandaag.

De concertserie programmeert regelmatig nieuwe Nederlandse muziek. Hedendaagse muziek kampt met een wat ontoegankelijk imago. Hoe komt dat?
Dat stamt nog uit de jaren vijftig, maar is echt allang voorbij. Ik vind dat Nederlandse muziek over het algemeen iets heel opens heeft. Het is een overblijfsel uit de rebelse tijd rond Louis Andriessen, die rijke, toegankelijke muziek met gevoel voor humor schreef. Het AVROTROS Vrijdagconcert heeft een avontuurlijke programmering met veel nieuwe muziek. Ik realiseer me heel goed dat deze muziek niet voor elke luisteraar even toegankelijk is, maar geloof niet dat er per se ontoegankelijke muziek bestaat. Ik zie het als mijn taak om ervoor te zorgen dat je niet koud in die muziek wordt ondergedompeld, maar ik help je een ingang te vinden door een grappig feit of een verhaal te vertellen. Ik hoop dat ik de luisteraars mee kan geven dat daar in die zaal iets bijzonders gebeurt, iets helemaal nieuws klinkt, dat nog nooit iemand eerder heeft gehoord.

Interview: Marjolein Lever

Deel dit artikel