Musici spelen hun favoriete klassieke hits voor de Klassieke Top 400 van NPO Radio 4! AVROTROS maakte opnames met Ramon van Engelenhoven & Sylvia Huang, het Maat Saxophone Quartet, Jelmer de Moed & Rik Kuppen en Raoul Steffani, Lisa Jacobs & Ramon van Engelenhoven. Het resultaat is een intieme, pure beeldregistratie en een audio-opname opgenomen in één take. De video's zijn opgenomen in de Muziekcentrum van de Omroep. Sluit je ogen en geniet!

De première van de audio-opnames zijn op dinsdag 11 oktober, vrijdag 14 oktober, dinsdag 18 oktober en donderdag 20 oktober te horen in De Klassieken op NPO Radio 4. De bijbehorende video's komen ook op die dagen online en kun je hier bekijken:

Dinsdag 11 oktober:

Nocturne - Lili Boulanger

Violist Sylvia Huang en pianist Ramon van Engelenhoven spelen Nocturne van de Franse componist Lili Boulanger. De nacht dient als inspiratiebron voor dit korte werk voor viool. Het stuk opent met een sprankeling van noten van de piano en dan komt de viool binnen met de primaire melodie.

Vrijdag 15 oktober:

Danse Macabre - Saint-Saëns 

Raoul Steffani, Lisa Jacobs & Ramon van Engelenhoven met de originele versie van de Danse Macabre van Camille Saint-Saëns! De tekst is een gedicht van Henri Cazalis, waarin een macabere scène wordt beschreven. De boodschap: in de dans van de dood is iedereen gelijk.

Dinsdag 18 oktober:

Klarinetkwintet in A groot, deel II - Mozart 

Klarinettist Jelmer de Moed en pianist Rik Kuppen spelen het tweede deel van Mozarts Klarinetkwintet in A groot (KV 581) in een bewerking voor klarinet en piano. Zij spelen dit geliefde werk in één take in het Muziekcentrum voor de Omroep in Hilversum.

Donderdag 20 oktober:

Adagio for Strings - Samuel Barber

Het Maat Saxophone Quartet speelt Samuel Barbers 'Adagio for Strings' geheel uit het hoofd en in één take. Puur, intiem, rauw. Het Adagio for Strings is vaak op droevige momenten te horen, zowel in films als op stemmige gelegenheden. Alles aan het stuk straalt leed uit. De melodie lijkt eindeloos door te gaan, alsof die zich wentelt in verdriet. Naarmate het stuk vordert, wordt de muziek steeds hoger en harder, totdat het klinkt als een uitroep van wanhoop.

Deel dit artikel