Wie is Jaap van Zweden en wat drijft deze internationale topdirigent? In de documentaireserie 'Jaap van Zweden: Een Hollandse maestro op wereldtournee' komen familieleden, vrienden en musici aan het woord over zijn werk en persoonlijkheid. Een persoonlijkheid die wordt gekenmerkt door grenzeloos fanatisme en een onuitputtelijke voorraad energie. In de tweede aflevering zie je Jaap van Zweden niet alleen als chef-dirigent in Dallas, maar ook in Hong Kong.

Met het Hong Kong Philharmonic staat een concert met de beroemde pianist Lang Lang op het programma, gevolgd door een uitvoering van 'Das Rheingold', het eerste deel van Wagners Ring-cyclus. Een zeer complex stuk en de voorbereidingen verlopen moeizaam. Van Zweden moet alles uit de kast halen om het orkest op het door hem gewenste niveau te krijgen. Hij vertelt over de eenzaamheid die bij het beroep hoort, het steeds maar onderweg zijn, waardoor hij vaak privémomenten met de familie mist.

In Amsterdam wordt de vrouw van Jaap van Zweden, Aaltje, gevolgd wanneer zij met hun autistische zoon Benjamin naar een uitvoering van diens koor gaan. Bij Van Zweden is inmiddels te zien dat het enerverende leven dat hij leidt ook zijn tol eist: zijn schouderblessure speelt op.

Aaltje van Zweden en vader Daniel van Zweden vertellen over het turbulente leven van hun man en zoon. Tussen de bedrijven door vliegt Van Zweden op en neer naar Chicago, voor een gastdirigentschap bij het Chicago Symphony Orchestra. Daar staat de 'Vijfde' van Beethoven op het programma.

Deel dit artikel