Wie is Jaap van Zweden en wat drijft deze internationale topdirigent? In de documentaireserie 'Jaap van Zweden: Een Hollandse maestro op wereldtournee' komen familieleden, vrienden en musici aan het woord over zijn werk en persoonlijkheid. Een persoonlijkheid die wordt gekenmerkt door grenzeloos fanatisme en een onuitputtelijke voorraad energie. In de derde aflevering is Van Zweden in New York voor een gastoptreden met het New York Philharmonic Orchestra. Twee weken lang werkt hij met het orkest met de magische naam en grote reputatie.

De belangen zijn groter dan ooit, want Jaap van Zweden wordt genoemd als mogelijke opvolger van de huidige vaste chef van het New Yorkse orkest. Musici, journalisten en het management van het orkest vertellen over het werk van Van Zweden. Hij gaat in New York ook terug naar de Juilliard school, het conservatorium waaraan hij als tiener twee jaar studeerde. Een vormende tijd waarin hij veel leerde, maar ook een periode van grote eenzaamheid. Als zestienjarige jongen voelde hij zich zonder zijn ouders en vrienden vaak alleen in de metropool. De vader van de dirigent en een oude schoolvriend vertellen over die tijd.

Terug in Nederland bezoekt Jaap van Zweden het Papagenohuis, een huis voor jonge mensen met autisme, dat hij en zijn vrouw Aaltje aan het opzetten zijn. Het initiatief is geïnspireerd door hun autistische zoon Benjamin. De aanstaande voltooiing van het huis betekent de verwezenlijking van een levenswerk van Jaap en Aaltje van Zweden. In Rotterdam leidt Jaap van Zweden het Rotterdams Philharmonisch: de 'Negende symfonie' van Mahler staat op het programma.

Deel dit artikel