Wie is Jaap van Zweden en wat drijft deze internationale topdirigent? In de documentaireserie 'Jaap van Zweden: Een Hollandse maestro op wereldtournee' komen familieleden, vrienden en musici aan het woord over zijn werk en persoonlijkheid. Een persoonlijkheid die wordt gekenmerkt door grenzeloos fanatisme en een onuitputtelijke voorraad energie. In de vierde aflevering beleeft Van Zweden bijzondere momenten. Hij is zojuist voor het eerst opa geworden, maar er staat ook een Europese tour met de Hong Kong Philharmonic op het programma.

Met een gevolg van zo'n 200 mensen doet Van Zweden onder meer Londen, Berlijn en Wenen aan. Een logistieke uitdaging van de eerste orde, en ook muzikaal staat er veel op het spel: voor Jaap van Zweden is het de kans bij uitstek om in de grote Europese concertzalen te laten zien wat hij heeft bereikt met het orkest, waarvan hij sinds 2012 de chef is. Hoogtepunt is een optreden in het walhalla van de klassieke muziek: de gouden zaal van de Musikverein in Wenen.

Tussen de bedrijven door bereidt Van Zweden samen met assistent-dirigent Peter Biloen een uiterst complex, nieuw muziekstuk voor, dat in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam z'n wereldpremière zal beleven.

Deel dit artikel