Donderdag 20 september 2018 werd de Amsterdamse Jaap van Zweden (1960) in het Lincoln Center geïnaugureerd als music director van de prestigieuze New York Philharmonic. Tijdens het Opening Gala Concert, genaamd ‘New York, Meet Jaap’, kreeg Van Zweden officieel de baton overhandigd. 
 

Op het muzikale programma stonden werken van Ravel en Stravinsky, naast een bijzondere wereldpremière van Ashley Fures ‘Filament’. Het galaconcert vond plaats om 7:00 PM Amerikaanse tijd - in Nederland 1:00 uur in de nacht van donderdag op vrijdag. Na het openingsconcert staan er in seizoen 2018/2019 50 concerten o.l.v. de kersverse chef-dirigent op het programma. Zo klinken in de David Geffen Hall in het Lincoln Center o.a. Bruckners ‘Symfonie nr. 8’, Sjostakovitsj’ ‘Symfonie nr. 8’ en Brittens ‘Vioolconcert’ (met de Nederlandse violiste Simone Lamsma).

New York Philharmonic

De New York Philharmonic werd in 1842 opgericht onder de naam Philharmonic Symphony Society. Het orkest is één van de oudste ter wereld en wordt traditioneel tot de Big Five gerekend. Na een fusie kreeg het orkest haar huidige naam en werd het Lincoln Center ingenomen als vaste standplaats. Eerdere chef-dirigenten waren Gustav Mahler (1909-1911), Willem Mengelberg (1922-1930), Leonard Bernstein (1958-1969) en Alan Gilbert (2009-2017). New York is een vertrouwde plek voor Jaap van Zweden: vanaf zijn 16e studeerde hij viool aan de Juilliard School of Music, recht tegenover zijn nieuwe kantoor in Manhattan.

Grote druk

In een interview met Louis Gauthier in De Telegraaf van woensdag 19 september 2018 zegt Van Zweden: “Ik denk nu niet: hier heb ik vanaf mijn tiende jaar naartoe geleefd. Dit soort dingen plan je niet, maar komen op je pad als je je 100 procent geeft. Aan dat pad wil ik vasthouden.” New York is stapelgek op Van Zweden en de druk is dan ook groot. “Je komt in New York onder een enorm groot vergrootglas terecht. […] De druk is groter dan waar dan ook ter wereld.” Maar Van Zweden geeft aan vooral uit te kijken naar het concert. In een interview met Merlijn Kerkhof voor de Volkskrant op donderdag 20 september 2018 is Van Zweden vol lof over zijn nieuwe orkest. "‘Het New York Philharmonic is een typisch Amerikaans orkest in de zin dat het behoorlijk tekeer kan gaan. De musici zijn megavirtuoos, supersnel en professioneel: je kunt hier in twee dagen voor elkaar krijgen, waar je bij een ander orkest een week voor nodig hebt. En we hebben heel karaktervolle solospelers."

Jaap van Zweden wordt welkom geheten door zijn nieuwe collega's: 

Jaap van Zweden in de TV Show

Vrijdag 21 september 2018 werd een Jaap van Zweden-special van de TV Show uitgezonden. Ivo Niehe deed in het programma uitgebreid verslag van het inauguratieconcert in het Lincoln Center. Daarnaast sprak hij met Jaaps 90-jarige vader Daniël, die een enorme rol in het leven van zijn zoon heeft gespeeld.

TV Show op reis: Jaap van Zweden

Jaap van Zweden: Een Hollandse maestro op wereldtournee

In 2016 zond AVROTROS de documentairereeks 'Jaap van Zweden: Een Hollandse maestro op wereldtournee' uit. De serie volgde Van Zweden tijdens voorbereidingen, repetities en concerten, maar ook thuis bij zijn vrouw Aaltje. De kijker leerde de dirigent kennen als grenzeloos fanatiek en onuitputtelijke energiek. In de laatste aflevering gingen de camera's mee naar New York, waar Van Zweden werd gepresenteerd als nieuwe chef-dirigent van de New York Philharmonic. 

Deel dit artikel