Wie kent niet de onheilspellende mondharmonicaklanken uit 'Once Upon A Time In The West'? De soundtrack van deze western is geschreven door de wereldberoemde componist Ennio Morricone. In de zesdelige podcast 'Alle wegen leiden naar Morricone' neemt NPO Radio 4-presentator Jet Berkhout je mee in haar zoektocht naar deze levende legende, die elk jaar hoog in de NPO Radio 4 Filmmuziek Top 40 staat.

 

Wanneer Berkhout ontdekt dat Morricone tot op zijn negentigste nog door Europa toerde om concerten met zijn eigen muziek te dirigeren, wil ze meer over hem weten. Wat drijft iemand die ogenschijnlijk introvert en schuw is om zo lang door te gaan? Liefde voor zijn vak? Eerzucht? Geld? 

Jet zoekt in de podcast hardcore fans op, musici die onder Morricone speelden, collega-filmcomponisten, critici en Morricone’s zoon. En tussen de bedrijven door leert ze verwoed Italiaans, om uiteindelijk de Maestro zelf - die louter Italiaans praat - te kunnen ondervragen. Want dát is haar missie.

De podcast 'Alle wegen leiden naar Morricone' is vanaf nu te beluisteren via NPO Radio 4, iTunes en Spotify.De verschillende kanten van Morricone

In de eerste aflevering probeert Jet contact op te nemen met Maestro Morricone. In aflevering 2 duikt ze in de community achter Morricone en in aflevering 3 onderzoekt ze de andere kant van zijn ogenschijnlijke sterrenimago. In de vierde episode vertrekt ze naar Lucca, waar Morricone zijn afscheidsconcert geeft, en een aflevering later zit ze tegenover Ennio's zoon Andrea. De apotheose richt zich op het doen slagen van Jets missie. Ze moet en zal Morricone spreken.

NPO Radio 4 Filmmuziekweek

Alle wegen leiden naar Morricone is onderdeel van de NPO Radio 4  Filmmuziekweek, die op maandag 3 februari begint. Tijdens de week is in alle programma’s de mooiste muziek voor het witte doek te horen. Daarnaast staat elke dag een bepaalde soundtrack centraal, zoals de muziek van de films Ben Hur (uit 1959), Edward Scissorhands (1990) en Joker (2019). De tv-zender NPO 2 extra heeft tijdens de Filmmuziekweek elke avond aandacht voor filmmuziek met portretten, documentaires en concertregistraties. 


Top 40

Afsluiter van de week vormt op vrijdag 7 februari de NPO Radio 4 Filmmuziek Top 40. De lijst wordt samengesteld door de luisteraars, die vanaf zondag 26 januari een week lang via nporadio4.nl/filmmuziek kunnen stemmen op de mooiste filmmuziek. De Filmmuziek Top 40 wordt op vrijdag 7 februari van 12.00 tot 17.00 uur uitgezonden op NPO Radio 4. De presentatie is in handen van Jet Berkhout, Sander Zwiep en Carine Lacor.

Deel dit artikel