Drie voormalige deelnemers aan talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’ spelen komend weekend, samen met het Nederlands Kamerorkest, een programma waarin muziek van componisten uit de Eerste en Tweede Weense School elkaar afwisselen. 

Steun het talenttraject voor 10,- per jaar

Alle wegen leiden naar Wenen

In het AVROTROS Vrijdagconcert van 21 januari staat de stad Wenen centraal. Vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw ontwikkelde Wenen zich tot de stad waar het op muziekgebied allemaal gebeurde. Dat had een grote aantrekkingskracht op musici en componisten. Haydn, Mozart en Beethoven, de componisten van de Eerste Weense School, leefden er korte of langere tijd en veroverden het Weense publiek. De romantische componist en hulponderwijzer Franz Schubert kreeg er begin negentiende eeuw ternauwernood erkenning en stierf jong en arm. En begin twintigste eeuw ontstond er een muzikaal schandaal rond de Tweede Weense School onder leiding van Arnold Schönberg, toen hij, samen met zijn leerlingen Alban Berg en Anton Webern, in de Weense Musikverein de revolutionaire atonaliteit lanceerde.

In dit programma met drie voormalige deelnemers aan talenttraject ‘AVROTROS Klassiek presenteert!’, de jonge pianist Nikola Meeuwsen, cellist Anton Spronk en het Animato Kwartet, begeleid door het Nederlands Kamerorkest, wisselen Eerste en Tweede Weense School elkaar af en vullen elkaar op een onverwachte manier aan. En natuurlijk ontbreekt de Weense wals niet, maar dan wel in een moderne variant van de Tsjechische componist Erwin Schulhoff die vanaf twaalfjarige leeftijd een aantal jaren in Wenen studeerde.

Het Zondagochtend Concert

In Het Zondagochtend Concert van 23 januari klinken alleen composities van componisten uit de Eerste Weense School en hoor je Mozarts Serenate Notturna, KV 239, Haydns Tweede Celloconcert en het Pianoconcert nr.14, KV 449 van Mozart.

Vanwege de huidige coronamaatregelen gaan deze concerten gewoon door, maar zonder live publiek. De concerten zijn rechtstreeks te beluisteren via NPO Radio 4.
Vrijdag 21 januari om 20:15 uur in het AVROTROS Vrijdagconcert
Zondag 23 januari om 11:00 uur in Het Zondagochtend Concert

Deel dit artikel