Zonder publiek, maar met live registratie, en zonder internationale gasten, maar met talent van eigen bodem: het jaarlijkse Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht gaat door! Van 27 t/m 30 december 2020 vindt het festival in aangepaste vorm plaats. Een aantal concerten is live te volgen via NPO Radio 4 en Facebook.

Vanwege de wereldwijde ontwikkelingen rond COVID-19 staan er geen internationale musici op het programma. Het plan is om de oorspronkelijke programmering, met Janine Jansen, Amihai Grosz en hun collega-musici, in een extra zomereditie in juli 2021 te laten plaatsvinden. Binnen de mogelijkheden heeft de festivalorganisatie besloten om in december 2020 een bijzondere editie te organiseren, waarbij uitsluitend in Nederland woonachtige musici optreden.

Young Artist in Residence

Violist Tim Brackman is tijdens IKFU 2020 de Young Artist in Residence en kreeg van de organisatie carte blanche om iedere dag een programma met andere jonge Nederlandse musici samen te stellen. Tim opent het festival met een uitvoering van Tsoupaki's 'Thin Air', als bijdrage aan de muzikale estafette 'Festivals for Compassion'. Andere genodigden zijn vrienden Jelmer de Moed, Pieter de Koe, Jordi Carrasco Hjelm en Rik Kuppen. Natuurlijk speelt Tim ook samen met zijn Animato Kwartet. Het Animato Kwartet is eind 2020 ook deelnemer aan het talenttraject AVROTROS Klassiek presenteert!, waarin de musici samen hun debuutalbum opnemen.

Het kwartet speelt onder meer Schuberts pianokwintet 'Die Forelle', het 'Klarinetkwintet' van Brahms en Dvoráks pianotrio 'Dumky'. Andere jonge Nederlandse musici op het festival zijn onder anderen Coraline Groen, de Fancy Fiddlers, het Ardemus Quartet, Ruña ’t Hart, Robbrecht Van Cauwenberghe, Lotus de Vries en Martijn Willers. Ook zijn er optredens van het Cello Octet Amsterdam, het Berlage Saxophone Quartet en Camerata Trajectina.

Live registratie op NPO Radio 4

Vier concerten op het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht zijn live te volgen via radio en internet. Het gaat om de volgende concerten:

  • Maandag 28 december 2020: Schumann, Milhaud en Bruch door altvioliste Lotus de Vries, klarinettist Olivier Patey en pianist Martijn Willers. De opname van dit concert is om 20:00 uur te horen op NPO Radio 4 en te zien via de live stream op de Facebookpagina van AVROTROS Klassiek.
  • Dinsdag 29 december 2020: Liszt, Brahms en Dvořák door violist Tim Brackman, cellist Kalle de Bie en pianist Rik Kuppen. De opname van dit concert is om 20:00 uur te horen op NPO Radio 4 en te zien via de live stream op de Facebookpagina van AVROTROS Klassiek.
  • Woensdag 30 december december 2020: Tsoupaki, Mahler/Schnittke en Schubert door violist Tim Brackman, altvioliste Floor Le Coultre, cellist Pieter de Koe, contrabassist Jordi Carrasco Hjelm en pianist Rik Kuppen. Dit opname van dit concert is om 15:00 uur te horen op NPO Radio 4 en te zien via de live stream op de Facebookpagina van AVROTROS Klassiek.
  • Woensdag 30 december 2020: Dvořák, Webern en Franck door violiste Coraline Groen, violiste Laura Lunansky, altvioliste Martina Forni, celliste Jobine Siekman en pianist Rik Kuppen. Dit concert is om 21:00 uur live te horen op NPO Radio 4 en te zien via de live stream op de Facebookpagina van AVROTROS Klassiek.

De videoregistraties komen naderhand ook op het YouTube-kanaal van AVROTROS Klassiek te staan.

Deel dit artikel