De Amerikaanse Karina Canellakis (36) staat vanaf de zomer van 2019 als chef-dirigent op de bok voor het Radio Filharmonisch Orkest. Met deze benoeming is Karina de eerste vrouwelijke dirigent van een professioneel Nederlands orkest.

blockquote
Bij de eerste ontmoeting met het Radio Filharmonisch Orkest was ik op slag verliefd.
Karina Canellakis

Canellakis wordt de opvolger van Markus Stenz, die in 2012 het stokje van Jaap van Zweden overnam. Ze heeft een contract getekend voor vier jaar.

Protegee
Canellakis groeide op in een muzikaal gezin - haar moeder is pianist, haar vader dirigent en haar jongere broer cellist. Op haar 18e begon ze haar opleiding aan de Curtis Institute of Music in Philadelphia, waar ze onder anderen naast pianist Lang Lang in de klas zat. Als violiste maakte ze furore bij de Berliner Philharmoniker, tot chef-dirigent Simon Rattle haar introduceerde met het dirigeervak. Na enige twijfel - ze was al zo ver met haar vioolcarrière - begon ze een paar jaar later aan de dirigentenopleiding van de New Yorkse Juilliard School. Niet lang na haar afstuderen mocht ze aan de slag als assistent van Jaap van Zweden bij het Dallas Symphony Orchestra.

Roland Kieft, directeur van het Radio Filharmonisch Orkest, over Karina: "Ze werkt in de repetities keihard aan details, ze kan een orkest echt opstuwen. Maar bij concerten kan ze alles ook echt loslaten. Ik vind haar concerten altijd heel opwindend. Een echte opdracht hebben we niet, maar ik vind dat wij als orkest wel iets vaker langs de randen van de muzikale afgrond mogen gaan. Dat kunnen we met haar."

Bron: volkskrant.nl

Karina Canellakis
Foto Chris Christodoulou
Karina Canellakis
Deel dit artikel