Karina Canellakis, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, vertelt over haar band met de muziek van de Afro-Amerikaanse componisten William Still Grant en George Walker. 

Canellakis selecteerde zelf twee werken van de componisten voor een Zomeravondconcert met haar orkest in Het Concertgebouw op 5 juli 2020. Op het muzikale programma stonden de 'Symfonie nr. 1, 'Afro-American', deel IV' van William Grant Still, de 'Lyric voor strings' van George Walker, 'Après un rêve' en 'Tzigane' van Ravel en de 'Amerikaanse Suite in A, op. 98b' van Dvořák.

William Grant Still en George Walker

Deze zeer van elkaar verschillende componisten staan zelden in Europa op het concertprogramma en zijn eigenhandig gekozen door Karina Canellakis. In een interview voorafgaand aan het concert met AVROTROS- en NPO Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp vertelt de chef-dirigent over haar persoonlijke band met deze componisten en hun achtergronden. Zo stond Grant Still als eerste Afro-Amerikaanse dirigent op de bok in New Orleans, gelegen in het roerige Zuiden van Amerika, waar racisme hoogtij vierde en de kloof tussen wit en zwart bijna tastbaar was.

Deel dit artikel