Een kerstig concert van Amsterdam Sinfonietta, uitgevoerd op 11 december 2022 in Het Concertgebouw tijdens Het Zondagochtend Concert. Håkan Hardenberger speelt Telemanns Trompetconcert, sopraan Johanna Wallroth zingt Bach en Zweedse kerstliederen. Verder hoor je onder andere Beethovens Heiliger Dankgesang. Bekijk het hele concert op NPO Start of de losse stukken hieronder!

Winterconcert met Amsterdam Sinfonietta

Een winterconcert van Amsterdam Sinfonietta is de start van je feestelijke kerstmaand. Met onder meer Beethovens Vijftiende strijkkwartet, beter bekend als Heiliger Dankgesang. Beethoven was kort voor zijn schrijfproces erg ziek geweest, en vreesde zelfs te sterven. Het kwartet is zijn ‘thanksgiving’ voor zijn herstel. Een innige tocht van donker naar licht. Ook Händels lied Eternal source of light divine zit vol flonkerende noten.

Wallroth, Hardenberger en Keller

De Zweedse Håkan Hardenberger soleert in een meesterwerk uit de Barok. In zijn Trompetconcert toont Telemann zich sterk beïnvloed door vocale muziek. Helder maar altijd warm zingt zijn trompet mee met het strijkorkest. Sopraan Johanna Wallroth zingt Bachs feestelijke cantate Jauchzet Gott in allen Landen, waarin ook Hardenberger een glansrol speelt. Daarnaast brengt ze drie traditionele Zweedse kerstliederen. Amsterdam Sinfonietta wordt geleid door Tomo Keller.

De uitvoerenden

Amsterdam Sinfonietta
Tomo Keller, viool/leiding
Johanna Wallroth, sopraan
Håkan Hardenberger, trompet

Opname

De opnames zijn gemaakt op 11 december 2022 tijdens Het Zondagochtend Concert in Het Concertgebouw te Amsterdam. 

Deel dit artikel