De Grote Zaal van Vredenburg in Utrecht en de omroepserie Het AVROTROS Vrijdagconcert bestaan 40 jaar! Om dit te vieren stond eredirigent Edo de Waart - ook aanwezig bij de opening van de zaal in 1979 - weer op de vertrouwde bok tijdens het jubileumconcert. Hij leidde het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor door het prachtige orkestwerk 'Sinfonia' van Tristan Keuris.

Het voornaamste doel van componist Tristan Keuris is met zijn muziek een verhaal vertellen. Of dit nu in de vorm van een sonate, serenade of concert is - als de klankkleur maar klopt en bijdraagt aan het verhaal. De Nederlandse componist en pedagoog startte zijn carrière aan de Muziekschool van Amersfoort, gevolgd door het Utrechts Conservatorium, waar hij compositieleer volgde bij Ton de Leeuw. In 1972 schreef hij zijn orkestwerk ‘Sinfonia’, waarvoor hij in 1975 de ‘Matthijs Vermeulenprijs’ won. Deze prijs maakte hem internationaal bekend en leverde hem vele opdrachten op bij werkgevers als de BBC, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Houston Symphony Orchestra. 

Meer over het concert

Op het programma: 
Tristan Keuris - Sinfonia

De uitvoerenden:
Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Edo de Waart

Opname: Vrijdag 8 februari 2019 in TivoliVredenburg te Utrecht. Dit concert is onderdeel van de omroepserie Het AVROTROS Vrijdagconcert.

Deel dit artikel